Economie

Apple anunţă profit şi vânzări sub estimările pieţei, însoţite de o scădere puternică a acţiunilor

<p><strong>Profitul Apple a crescut cu mai puţin de 1% în ultimele trei luni ale anului trecut, la 13,1 miliarde de dolari, iar vânzările au avansat cu 18%, la 54,5 miliarde dolari, ambele rezultate fiind sub estimările analiştilor, în principal din cauza cererii sub aşteptări pentru iPhone.

Acţiunile Apple s-au depreciat cu până la 11% în sesiunea de tranzacţii electronice de miercuri seară la New York, compania afişând cea mai slabă creştere a profitului din 2003 şi cea mai temperată evoluţie a vânzărilor din ultimii 3 ani, potrivit Bloomberg.


Pe lângă creşterea costurilor de producţie şi competiţia dură, rezultatele companiei au fost afectate şi de încetinirea vânzărilor de smartphone-uri şi tablete în special în economiile dezvoltate, unde piaţa gadget-urilor mobile se apropie de saturaţie.

Profitul sub estimări subliniază de asemenea creşterea costurilor pentru dezvoltarea de noi produse capabile să concureze cu ofertele de top ale concurenţilor, în frunte cu gigantul sud-coreean Samsung Electronics.


În timp ce vânzările şi profitul companiei au atins noi recorduri în ultimele trei luni ale anului trecut, care reprezintă primul trimestru al anului fiscal 2012-2013 pentru Apple, scăderea acţiunilor reflectă temerile investitorilor legate de capacitatea noii conduceri a companiei de a continua să aducă pe piaţă produse hit, la mai mult de un an de la moartea cofondatorului Steve Jobs.

Apple a pierdut, din luna septembrie, aproximativ 175 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă, şi ar putea pierde în curând statutul de cea mai mare companie listată din lume în favoarea gigantului petrolier Exxon Mobil.


La cotaţia de 514 dolari pe acţiune de la finalul şedinţei bursiere de miercuri de la New York, valoarea de piaţă a Apple este de 482,7 miliarde de dolari, faţă de 413,5 miliarde de dolari pentru Exxon, cea mai mare companie petrolieră privată din lume.

Apple a vândut în ultimele trei luni ale anului trecut 47,8 milioane de iPhone-uri, la care se adaugă 22,9 milioane de iPad-uri, 4,1 milioane de computere Mac şi 12,7 milioane de iPod-uri.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter