Economie

NOUA Casă sau cum se duc de râpă opţiunile clujenilor când vor să-şi cumpere o locuinţă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/23/case.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În ce zone ale oraşului îşi vor putea cumpăra clujenii apartamente după aplicarea noii variante a programului guvernamental. </strong></p>

 


Noua variantă a programului „Prima Casă”, care va permite, potrivit anunţului făcut de Guvern, doar achiziţia de locuinţe noi, îi va forţa pe clujeni să încerce accesarea altor tipuri de credite imobiliare, potrivit reprezentanţilor agenţiilor clujene.

Modificarea nu face altceva decât să îngrădească variantele cumpărătorilor, conform specialiştilor, imobilele noi găsindu-se, de regulă, în zone periferice în timp ce locuinţele „la prima mână” mai bine plasate se vând de la constructor încă din primele stadii ale lucrărilor.


„Din păcate, schimbarea adusă programului Prima Casă nu este una benefică. Practic cumpărătorului i se îngrădeşte posilibilitatea de a achiziţiona ce vrea. Spre exemplu, locuitorii oraşelor mici, cum este Huedinul, unde nu există construcţii noi, nu vor putea să-şi achiziţioneze locuinţe noi prin acest program guvernamental. În Cluj-Napoca, locuitorii vor avea într-adevăr posibilităţi de alegere, dar nu vor putea să-şi cumpere ce doresc pentru că o construcţie în zona centrală, cu un preţ bun se vinde, de regulă, în proporţie de 80% înainte de a se finaliza, rămânând disponibile doar apartamente la parter sau la ultimul etaj.”, explică Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.

Potrivit agenţilor imobiliari, în momentul de faţă, în Cluj-Napoca se găsesc locuinţe noi în general în zone periferice – Bună Ziua, Calea Turzii –, zone pe care mulţi dintre cei care doresc să cumpere o locuinţă le evită. „Cumpărătorii sunt de regulă familii, unele cu copii, care doresc să fie aproape de mijloacele de transport, de grădiniţe. În plus un procent important nu au maşină, ceea ce face ca zona în care e plasat imobilul să fie factor determinant la achiziţie”, declară Cornelia Bindean, specialist Edil Imobiliare.


Doar 25% dintre apartamentele cumpărate prin „Prima Casă” sunt noi

Dovadă a schimbărilor majore cu care se va confrunta piaţa, după intrarea în vigoare a noilor reglementări stă chiar balanţa actuală a tranzacţiilor, care indică clar preferinţele clujenilor.

„Din statisticile noastre aproximativ 35-40% dintre tranzacţii se efectuează prin Prima Casă, dintre care aproximativ 70% sunt locuinţe în imobile vechi”, declară consilierul Welt Imobiliare. Procentajul este confirmat şi de reprezentanta Edil, care susţine că, odată „bătută în cuie” modificarea „mulţi dintre cumpărători vor căuta surse alternative de finanţare pentru a-şi putea achiziţiona locuinţe vechi, în zone mai bune”


Unde se găsesc cele mai ieftine locuinţe noi?

Potrivit unei analize imobiliare.ro, cele mai bune oferte din zona Cluj-Napoca, din punct de vedere al preţului se găsesc în Floreşti, unde o locuinţă de 37 de metri pătraţi poate fi achiziţionată şi cu 16.000 de euro, spre deosebire de valoarea de listare pentru un apartament cu o cameră, situat în municipiu, care este de 35.916 euro. În acelaşi timp, un apartament cu două camere costă, în medie, 45.892 de euro, dar cea mai ieftină locuinţă de acest tip poate fi găsită tot în Floreşti: o unitate locativă de 40 de metri pătraţi, parţial mobilată, situată la mansarda unui bloc cu trei etaje are un preţ cerut de 20.000 de euro. Pe de altă parte, o locuinţă cu trei camere are un preţ cerut de 64.332 de euro; în Floreşti însă, un apartament de 59 de metri pătraţi utili, situat la demisolul unui bloc cu patru etaje, poate fi cumpărat cu 25.000 de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter