Economie

Specialiştii clujeni în agricultură ne îndemnă la optimism

<p><strong><img src="http://img.ibtimes.com/spanish/data/images/full/2011/02/10/6778-nieve-lleva-poco-alivio-a-reas-de-china-afectadas-por-sequ-a.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ninsorile din decembrie au păstrat culturile agricole din judeţ „în grafic”.

Anul acesta agricol ar putea fi unul foarte bun dacă se îndeplinesc estimările meteorologilor cu privire la precipitaţii, deficitul de apă din sol nereprezentând „un capăt de lume” potrivit specialiştilor.


„În Cluj am avut noroc că era aşezat un strat de zăpadă când s-au înregistrat temperaturile minime. Culturile nu sunt afectate la această dată, iar dacă vor veni precipitaţii, aşa cum estimează cei de la Institutul de Meteorologie, nu vor apărea probleme”, explică Iuliu Suătean, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Cluj.

Potrivit lui Ioan Rotar, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, feneomenul de secetă nu este o noutate în ţara noastră, agricultorii având o serie de modalităţi de a o domoli. „Deşi se înregistrează în deficit important de apă în sol, nu trebuie să fim pesimişti! Sunt o serie de lucrări care se pot face pentru păstrarea apei în sol. De asemenea, sunt soiuri de plante mai rezistente la condiţii de secetă. În plus, din observaţiile noastre, în această toamnă-iarnă a fost suficientă apă la rădăcina cerealelor astfel încât să permită germinarea. Totodată nu au fost îngheţuri fără zăpadă care să afecteze plantele”, declară Rotar.


În 2012, pierderile au ajuns şi până la 60% pe cultură

Pierderile cauzate de secetă în majoritatea sectoarelor agricole sau fost în 2012 în jur de 20%, dar au fost unele culturi unde producţia a scăzut cu până la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii.

Cele mai afectate au fost culturile de porumb, care s-au extins la nivelul judeţului Cluj pe suprafeţe care au cumulat peste 45.000 de ha. Producţia de porumb din 2012 a totalizat la nivel naţional circa 4,7 milioane de tone, în scădere cu 60% faţă de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone înregistrat în 2010.

abonare newsletter