Economie

Fenechiu: Voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/23/06-cfr-marfa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că va încerca să convingă reprezentanţii FMI să fie de acord ca CFR Marfă să nu mai fie privatizată, scrie Mediafax.

"Când toate ţările îşi fac propriile companii de transport marfă, noi o vindem. Dar e un angajament pe care domnul Băsescu (preşedintele Traian Băsescu, n.r.) l-a luat în faţa FMI, şi angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă, dacă voi putea. Dacă nu, mă voi supune angajamentelor, bineînţeles", a declarat Fenechiu.

Întrebat ce companii din subordinea instituţiei vor fi privatizate, ministrul nu a făcut nominalizări, afirmând că de la preluarea mandatului a avut discuţii cu mai mulţi consultanţi, iar deciziile vor fi luate după "analize temeinice".

"Există mai multe soluţii de eficientizare a companiilor, există managementul privat, există vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni către acţionari strategici care să vegheze la transparenţa decizională a companiilor, există posibilitatea vânzării unor pachete majoritare sau privatizarea integrală", a spus Fenechiu.

El a precizat că în prezent există discuţii şi propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfă, CFR Călători, Tarom şi pentru aeroporturi.

Întrebat de ce vrea să vândă CFR Marfă şi dacă această companie trebuie neapărat vândută în condiţiile în care alte state nu şi-au cedat acţiunile la companii feroviare de marfă, premierul a explicat că statul român nu dispune în prezent de banii necesari pentru a investi în companie astfel încât să facă faţă concurenţei cu firmele private.

Anterior, premierul afirmase că atât el, cât şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să discute cu delegaţia FMI referitor la CFR Marfă, explicând că, dacă România s-a râzgândit în ceea ce priveşte privatizarea acestei companii, şi partenerii financiari externi trebuie să fie de acord.

Ultimele Stiri
abonare newsletter