Economie

Germania îşi trimite acasă rezervele de aur! Vezi despre ce volume e vorba!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/17/07 aur 10_tone-100_tone.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, va repatria aproape 700 de tone de aur, cu o valoare de piaţă de 27 de miliarde de euro, până în 2020, un gest rar al instituţiei de a ceda în faţa îngrijorării populare legată de păstrarea majorităţii rezervelor de aur în străinătate. </strong></p>

 


Bundesbank a precizat că decizia nu reflectă niciun fel de temeri legate de securitatea deţinerilor de aur sau de acces la acestea, relatează Financial Times.

Instituţia va transfera la Frankfurt întraga cantitate de aur de 374 de tone stocată în prezent la Banca Franţei, precum şi circa 300 de tone dintr-un total de 1.700 de tone păstrate la Rezerva Federală (Fed) din New York.


Nemţii nu sunt primii care îşi repatriază din rezervele de aur. Alte state, între care Venezuela, Iran şi Libia, au reacţionat în acest fel la frica de confiscare a activelor, în urma sancţiunilor internaţionale.

„În Germania există multă emoţie populară legată de rezervele de aur. Aurul păstrat la banca centrală aduce încredere. Creăm încredere acasă şi avem posibilitatea să schimbăm aur rapid în valută”, a arătat Carl-Ludwig Thiele, membru în conducerea Bubdesbank.


În prezent, Bundesbank adăposteşte mai puţin de o treime din aurul german, care a fost stocat în mod deliberat „cât mai departe în vest” în timpul Războiului Rece, a spus Thiele.

Germania, cu rezerve de aur de 3.400 de tone, este pe locul al doilea în lume după Statele Unite, care deţin peste 8.100 de tone. Pe locurile următoare se află Italia şi Franţa, cu peste 2.400 de tone, urmate de China cu 1.054 tone, Elveţia cu 1.040 tone, Rusia cu peste 900 tone şi Japonia cu 765 tone.


Ultimele Stiri
abonare newsletter