Economie

Misiunea comună a FMI, CE şi BM vine în România pentru a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by

<p><strong>Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale începe marţi a şaptea şi a opta evaluare a acordului Stand By cu România.


În cadrul vizitei, programată să se deruleze până pe 29 ianuarie, vor fi analizate subiecte precum evoluţiile recente ale economiei româneşti şi bugetul pe 2013.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că speră ca în prima săptămână a misiunii să fie încheiate discuţiile pe buget, astfel încât acesta să fie trimis în Parlament.

'Bugetul intenţionăm să îl adoptăm în săptămâna 21-25 ianuarie în Guvern şi să îl trimitem în Parlament. Sperăm cât mai devreme în februarie să devină lege. Sunt zone diferite de discuţie cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Unele sunt discuţii pe buget şi altele pe reforme structurale. Discuţiile pe buget au început deja cu FMI şi Comisia Europeană. Săptămâna trecută am organizat trei audio-conferinţe cu Bruxelles-ul şi Washington-ul şi s-au făcut progrese considerabile pe marginea proiectului de buget. Sperăm ca în prima din cele două săptămâni ale misiunii comune FMI, CE şi BM în România să putem să finalizăm discuţiile pe buget, astfel încât săptămâna imediat următoare, cu FMI încă aici, să trimitem acest proiect de lege în Parlament', a spus Voinea.

El a subliniat că bugetul pentru 2013 nu este unul de austeritate, ci este un buget de dezvoltare.

'Am avut un deficit bugetar foarte mare ce trebuia redus. Există discuţii privind metodele prin care putea fi redus. În 2010 şi 2011 a fost redus pe seama nivelului de trai al populaţiei. În 2012 s-a continuat reducerea deficitului de către Guvernul Ponta, dar nu pe seama nivelului de trai, dimpotrivă acesta s-a îmbunătăţit, ci pe seama reducerii investiţiilor ineficiente şi a pierderilor. În 2013 nu este un buget de austeritate ci este un buget de dezvoltare. Şi Comisia Europeană şi FMI nu au ceva împotriva acestui lucru. Este foarte bine. Este primul lor interes. Ei ne-au împrumutat cu 20 miliarde euro. Este interesul băncii creditoare să îşi recupereze banii. Primul lor interes este să mergem bine, să producem mai mult de 20 miliarde ca să le dăm şi lor banii. Nu cred că intenţia lor ar putea fi una de a te stopa în dezvoltarea economică, pentru că numai prin dezvoltarea României puteam să le şi returnăm banii.(...) Este interesul nostru ca să folosim resursele interne pe care le avem şi pe care nu le folosim destul de eficient, să trăim mai bine şi e şi interesul creditorilor să îşi recupereze banii'.

abonare newsletter