monitorulcj.ro Menu

Economie

Peste 650.000 de posesori de carduri de credit s-ar putea trezi cu conturile blocate!

Băncile sunt obligate conform noului regulament de creditare BNR să reevalueze capacitatea de plată a clienţilor.

Un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit, potrivit estimărilor preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

De vină este noul regulament de creditare impus de Banca Naţională a României (BNR), care prevede clar că instituţiile de credit vor putea prelungi facilităţile de tip revolving (împrumuturile care nu se împart în rate lunare şi pentru care se percepe doar dobânda în mod regulat până la rambursarea sumei împrumutate) doar după reevaluarea capacităţii de rambursare a clientului odată la maximum cinci ani.

Banca are ca opţiune blocarea utilizării limitei de credit, în cazul în care situaţia financiară a clienţilor s-a schimbat de la momentul aprobării cardului de credit, permiţând clienţilor doar să îşi poată plăti suma deja consumată de pe card prin plata succesivă a ratelor minime. „În condiţiile în care piaţa de creditare este la un grad ridicat de îndatorare, o nouă evaluare a capacităţii unui client de a rambursa suma pe card va conduce la anularea/limitarea utilizării unui număr semnificativ de carduri. Multe dintre acestea au fost acordate în trecut, când se putea oferi un grad de îndatorare mai mare decât după introducerea normelor BNR”, au declarat reprezentanţii Citibank, pentru Capital.ro.

Numărul celor afectaţi de noile reglementări este greu de stabilit în opinia preşedintelui ARB, din cauza faptului că o parte din clienţii bun-platnici obţin veniturile necesare din surse care nu pot fi demonstrate cu acte. „Dacă se acceptă estimările din piaţă privind munca „la negru“ sau la „gri“, este posibil ca aproximativ 30% dintre clienţii care vor fi analizaţi în 2013 să se califice pentru plafoane de creditare mai mici sau să nu se mai califice deloc“, a declarat Gheţea, citat de capital.ro.

Clujenii au probleme tot mai mari la restituirea creditelor

Capacitatea de plată a clujenilor are serios de suferit dacă luăm ca punct de reper restanţele cumulate la bănci, de la începutul anului trecut, când se înregistrau restanţe de aproape 1,1 miliarde de lei, ajungându-se la începutul lunii noiembrie la 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor raportate de Banca Naţională a României (BNR), asta în condiţiile în care la sfarşitul lui octombrie 2008, întârzierile la plata creditelor nu cumulau mai mult de 85 de milioane de lei.