Economie

Cum se pregătește guvernul să dea lovitura de grație afacerilor mici?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/13/06-grapini.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Impozitul forfetar ar putea fi aplicat din semestrul al doilea, anunță ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru.


„În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mişcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început şi trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an”, a spus Grapini, citata de Mediafax.

Ministerul nominaliza, într-un comunicat de presă, emis acum câteva zile, domeniile de activitate în care forfetarul s-ar putea aplica. Afacerile vizate ar fi: pensiunile, hotelurile, barurile, restaurantele, saloane de înfrumuseţare, spălătoriile auto, atelierele de croitorie şi atelierele de încălţăminte.


Potrivit ministrului delegate pentru mediul de afaceri, în prezent se stabilesc numărul de restaurante, pensiuni, baruri şi alte structuri care ar putea intra sub incidenţa impozitului.

„Nimeni nu a spus că se aplică de mâine. Introducerea se va face după realizarea unui studiu de impact. Nu va fi aplicat în primul semestru pentru că nu se poate, trebuie realizate studii de impact de către noi şi de Ministerul Finanţelor. Trebuie să ştii câte baruri sunt, câte restaurante, câte pensiuni. Consilierii culeg date pentru a avea un fond de calcul. În alte ţări se aplică la 27 de servicii, probabil că nu vor fi toate”, a spus Grapini.


Potrivit acesteia, firmele cu afaceri foarte mici nu vor plăti, iar impozitul va fi diferenţiat pe sectoare.

„Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. Şi taximetriştii vor plăti, aşadar. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri. Toţi trebuie să plătească. (...) Cei care nu plătesc forfetarul vor fi vizitaţi de 15 ori pe an de Fisc”, a mai spus Grapini.


În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocând dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientându-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Ar putea fi lovitura fatală pentru turism

Atragerea turiştilor străini a devenit o luptă cu morile de vânt din cauza infrastructurii deficitare sau a detaliilor gen toaletă sau parcare ignorate în procesele de reamenajare a obiectivelor, iar turiştii autohtoni, cu buzunarele golite de criză îşi permit în cele mai bune cazuri vacanţe de week-end.


Sectorul turistic ar putea primi, prin urmare, lovitura decisivă prin introducerea impozitului forfetar. „Impozitul va fi, în opinia mea, în detrimentul agenţilor de turism mici şi în favoarea celor mari. Restaurantele şi pensiunile care întâmpină deja probleme pe fondul scăderii numărului de clienţi şi al creşterii cheltuielilor ar putea primi lovitura fatală, dacă impozitul se va introduce”, explică Martin Bikfalvi, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) zona Nord-Vest.

abonare newsletter