Economie

Un clujean deţine „reţeta rapida” pentru a face bani din agricultura

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/13/06-catina.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Cum reuşeşte fermierul să obţină de patru ori mai mult decât investeşte?

Ioan Morar, un fermier din Cluj, demonstrează că se poate câştiga foarte bine şi din agricultură, piaţa de desfacere nefiind o problemă atunci când se merge pe culturi de nişă.


Morar, câştigătorul „Academiei lui Horia” de la Prima TV din 2011 este absolvent de teologie şi drept, însă nu le-a practicat niciodată, după cum povesteşte pentru agrointel.ro.

Se ocupă în schimb de agricultură de mai mulţi ani, un sector care îi aduce satisfacţii, dar şi bani. Încă de la început, a căutat o breşă să pătrundă în sistem, mai precis culturi care să poată fi realizate pe suprafeţe mai mici, dar care să fie şi rentabile.


De pe 400 de metri pătraţi de solar poţi să obţii 16.000 de legături de ceapă verde, iar dacă vinzi legătura cu 50 de bani, cel puţin, tot scoţi 8.000 de lei, la costuri de 2.000 de lei, explică clujeanul pentru portalul de agricultura. Aceasta este însă doar una dintre reţetele pe care clujeanul le foloseşte pentru a-şi umple buzunarele.

Agricultura nu înseamnă doar cartofi şi grâu

El a declarat pentru agrointel.ro că a renunţat la culturile clasice şi s-a orientat spre nişe de piaţă cu un mare potenţial: cătină, coacăze negre, plante aromatice sau rubarbă. Producţia o vinde în mare parte la extern şi mai puţin în ţară.


„Agricultorii români trebuie să se gândească şi la altceva decât grâu sau cartofi (nota red.: − culturi pe suprafeţe mari) dacă vor să obţină profit”, declară Morar.

„Cătina este o cultură mai mult decât rentabilă, pentru că investeşti o dată 3.500 de euro la hectar, iar după aceea culegi 25 de ani”. În plus, şi lucrările sunt minime, iar planta nu este pretenţioasă, adaugă Morar. Profitul se poate obţine chiar din primul an de producţie (anul trei de la plantare). Se obţin în general 8-10 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de circa 5 lei pe kilogram pe piaţa internă, în timp ce în străinătate este chiar mai mare. Morar are cultivate în prezent circa 10 hectare de cătină, producţia fiind exportată în mare parte în Germania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter