Economie

Starea economică a naţiunii. Evoluţii şi involuţii sub guvernarea USL

<p><strong><img src="documente/stories/03_martie/14_ziua/andreea-paul-vass.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Andreea Paul Vass face portretul economic al României la începutul anului 2013 şi prezintă soluţiile pentru bunăstarea românilor. </strong></p>

În opinia Andreei Paul Vass, deputat PDL, doctor în economie, aşteptările românilor din punct de vedere economic sunt mari, puternic alimentate de promisiunile fără precedent lansate înainte şi în timpul campaniei electorale. „USL a încheiat demult perioada de graţie pe care o cere iarăşi acum. Dacă adăugăm lunilor de haos politic minciunile electorale nemaiîntâlnite până acum vom ajunge la tabloul exact al iresponsabilității politice. USL a scufundat creşterea economică 2012 şi «a pregătit» economia românească a anului 2013 cu minciuni. Guvernarea USL pendulează între minciună şi iresponsabilitate de şapte luni”, declară deputatul.


Potrivit lui Vass, pentru a creşte bunăstarea românilor avem nevoie de măsuri ferme şi transparente pentru a stimula o creştere economică considerabilă pe termen lung şi de un buget public transparent care să ţină cont de realităţile economice şi sociale, de obligaţiile asumate de România faţă de instituţiile internaţionale, dar şi de obligaţiile noastre faţă de generaţiile viitoare.

Citeşte în cele ce urmează principalele evoluţii şi involuţii economice identificate de economistă:


Împrumutul de 20 miliarde euro de la FMI

În anul 2009, pe fondul crizei economice severe, România a angajat un împrumut cu instituţiile internaţionale – FMI, CE şi Banca Mondială (BM) – în valoare de 20 miliarde euro. BNR a recunoscut, prin vocea consilierul Adrian Vasilescu, că ştia încă din anul 2008 că România avea nevoie de acest acord, dar că anunţul nu a fost făcut public întrucât anul 2008 era an electoral. Aşadar, era o certitudine că România nu se mai putea împrumuta la costuri rezonabile încă din anul 2008. Cu toate acestea, banii obţinuti din privatizarea BCR, veniturile bugetare în ansamblu, au fost irosite în deplină cunoştinţă sub semnătura fostului ministru de finanţe, Varujan Vosganian. Responsabilitatea gestiunii proaste a guvernului Tăriceanu, susţinut de către PSD, nu a fost niciodată asumată public, susţine Vass.

Adevărul privind fondurile europene – blocaj

Rata absorbţiei a crescut de la 7,46% la sfârşitul lunii aprilie 2012 la 9,67% în luna iulie 2012, ulterior însă, procesul de absorbţie a banilor europeni s-a blocat la 9,72% la sfârşitul lunii noiembrie 2012. Guvernul Ponta a fost mustrat pentru nepăsarea de care a dat dovadă  în absorbţia banilor europeni o dată cu blocarea fondurilor pentru o parte a programelor româneşti. Mii de români, începând de la micile firme care au contractat proiecte şi până la studenţii care nu şi-au mai primit bursele, au avut de suferit. Deşi premierul Ponta a dat dovadă de un superoptimism privind deblocarea fondurilor, niciun euro în plus nu a fost primit în luna noiembrie 2012, conform ultimelor date oficiale disponibile.


Creştere economică, insuficientă

Semnal îngrijorător: creşterea economică în anul 2012 se înscrie între 0,2% şi 0,4%, nicidecum la nivelul optimist anunţat de Guvernul Ponta, atrage atenţia deputatul PDL. Potrivit acesteia, creşterea economică a încetinit semnificativ în ultimele 8 luni ale anului 2012, iar astăzi, ca urmare a declinului înregistrat de principalele sectoare economice în ultimele 8 luni faţă de trendul pozitiv manifestat de acestea în perioada ianuarie-mai 2012, ne aşteptăm la o creştere moderată a PIB în 2012 de 0,3%-0,4% conform estimărilor PDL, comparativ cu ţinta asumată de guvernul Ponta de 1,7% creştere PIB în strategia fiscal-bugetară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter