monitorulcj.ro Menu

Economie

Salariul minim, din nou pe masa negocierilor!

În timp ce sindicaliştii clujeni cer „o sumă decentă”, patronatele vor ca salariu minim să nu le „bulverseze activitatea”.

Negocierile pentru stabilirea salariului minim garantat continuă săptămâna viitoare în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit (CNT), sindicatele pledând pentru o sumă de 850 lei, în timp ce oferta Guvernului este de numai 800 lei în acest moment, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA.

„Luni, pe 7 ianuarie, am avut deja un contact informal cu ministrul delegat pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, unde am pledat pentru un nivel de 850 lei al salariului minim garantat în plată, în vreme ce oferta Guvernului nu este decât de 800 de lei la această oră. Din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, din cei 4,3 milioane de salariaţi români, aproximativ 2 milioane sunt plătitori de taxe şi impozite, însă beneficiază concomitent de diferite tipuri de asistenţă socială, ceea ce pune presiune nejustificată asupra resurselor bugetului de stat. Tocmai de aceea, considerăm că dacă va există o creştere mai substanţială a salariului minim, concomitent cu o reducere a fiscalităţii, atunci va exista un câştig în ceea ce priveşte creşterea valorii de consum pe piaţa românească, care a avut foarte mult de suferit în ultima vreme”, a afirmat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

Minimul diferă şi în viziunea liderilor locali

Sindicaliştii cer o mărire de cel puţin 15%, până la 850 de lei în 2013, iar patronii spun că o creştere de peste 10% le-ar pune afacerile pe butuci.

„Şi 850 de lei este o sumă mică raportat la ceea ce înseamnă puterea de cumpărare şi posibilităţile pe care ţi le oferă. Noi dorim pentru cei pe care îi reprezentăm un salariu care să le dea posibilitatea de a trăi decent. Dacă era respectată înţelegerea de acum câţiva ani (acordul semnat de Guvernul Tăriceanu cu sindicatele şi patronatele – n.r.) ca până în 2014 să se ajungă la 1.400 de lei, aveam un alt punct de plecare în negocieri”, a declarat Valentin Ilcaş, preşedintele Cartel ALFA, filiala Cluj.

„Până în 800 de lei ar putea să fie o sumă care să nu bulverseze funcţionarea firmelor”, susţine Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj.

Ultimii din UE la salariu minim garantat

Potrivit lui Bogdan Hossu, la ora actuală România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul salariului minim garantat în plată, trecând astfel în urma Bulgariei.

Acesta susţine şi că, în ţara noastră nu sunt respectate prevederile Cartei Sociale Europene, potrivit căreia raportul dintre salariul minim naţional şi salariul mediu naţional trebuie să fie de 60%, sau de minimum 50% în situaţii de criză economică, însă în România acest raport este acum de numai 35%.