Economie

Ponta: Autorităţile locale care nu indexează taxele cu 16% nu primesc sumele respective de la buget

<p><strong><span style="font-size: small;">Guvernul va adopta şi publica miercuri ordonanţa prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, a declarat premierul Ponta, care a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.</span></strong></p>

 


"Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local - ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (...) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.


Ponta a arătat că taxele locale nu au mai fost majorate din 2009, când actualul primar al Clujului, Emil Boc, era prim-ministru.


"Din 2009, de când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale. Întotdeauna e important de care parte a fileului eşti, că îţi schimbi opniile mai ales. Cu 20% le-a majorat domnul Boc atunci. Acum, ca primar înţeleg că nu vrea să le majoreze deloc", a afirmat Ponta.


Citeşte şi:



Boc: în 2013 nu creştem taxele şi impozitele, dar în 2014 suntem obligaţi să le indexăm cu 16%

Ultimele Stiri
abonare newsletter