Economie

UPDATE: Guvernul "aruncă pisica moartă în curtea vecinului” - Runda II Ponta: “Şi preşedintele şi Guvernul au acţionat legal şi constituţional legat de OUG privind taxele. Boc NU”

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/07/conferinta primarie m 50.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong></span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>UPDATE: Guvernul "aruncă pisica moartă în curtea vecinului”: “Băsescu nu a promulgat legea privind abilitatea Guvernului de a emite Ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare”</strong></span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.</strong> </span></p> <p><span style="font-size: small;"> </span></p>


“În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern", se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni.



Guvernul menţionează că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.



"Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână", mai precizează Guvernul.

Ponta, ironic la adresa lui Boc

Întrebat dacă se va emite săptămâna aceasta Ordonanţa simplă privind taxele, Ponta a răspuns, potrivit Mediafax: "Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Ştie foarte bine - sau ar trebui să ştie, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e - ştie foarte bine că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanţa. Sunaţi-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituţional Emil Boc şi explicaţi-i încă o dată că, deşi nu ştie - că nu a fost prim-ministru, de unde să ştie? - aşa se întâmplă cu ordonanţele".

Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.

UPDATE2: Preşedinţia: Guvernul să se menţină în limita declaraţiilor decente. Băsescu a promulgat joi Legea de abilitare şi l-a informat pe Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administraţia prezidenţială, care atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.

UPDATE 3: Boc: Ponta nu cunoaşte Constituţia. Guvernul putea adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind taxele în 27 decembrie

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta nu cunoaşte textul Constituţiei şi faptul că putea emite o OUG privind reglementarea de către autorităţile locale a taxelor şi impozitelor locale încă în decembrie 2012.

Emil Boc a declarat, luni, că pe site-ul Ministerului Finanţelor, la rubrica "Transparenţă decizională", a fost postat la sfârşitul anului trecut un proiect de OUG legat de problema taxelor şi impozitelor locale, care nu a fost adoptat de Guvern nici în 27 decembrie 2012, nici în 4 ianuarie 2013.

"În legătură cu afirmaţiile juristului premier Victor Ponta, precizez că acesta nu cunoaşte textul Constituţiei şi nu ştie faptul că potrivit art. 115 alin. 4, Guvernul putea adopta o OUG fie în 27 decembrie 2012, când a adoptat HG, fie în 4 ianuarie 2013, când a avut loc următoarea şedinţă de Guvern, pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât autorităţile locale să decidă ele dacă indexează sau nu taxele şi impozitele locale. Dovada supremă în acest sens este proiectul de OUG aflat pe site-ul Ministerului Finanţelor, la rubrica «Transparenţă decizională», şi care nu a fost adoptat de Guvern nici în 27 decembrie, nici în 4 ianuarie. Dacă premierul jurist, atotştiutor în materie de drept, consulta site-ul respectiv sau îl întreba pe ministrul Finanţelor, despre proiectul de OUG, afla din 27 decembrie că nu mai avea de ce să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară sau putea în 4 ianuarie să adopte în şedinţa de Guvern proiectul de OUG cu obligativitatea ca în luna ianuarie să se convoace Parlamentul în sesiune extraordinară", a spus Boc.

El a afirmat că, dacă dorea, premierul Victor Ponta putea adopta OUG pentru modificarea Codului Fiscal.

"E adevărat că mai are pe legea de abilitare, dar aceasta este o procedură complementară şi care depinde de o lege de abilitare din partea Parlamentului. El putea să emită OUG pentru că soarta a milioane de plătitori de taxe şi impozite locale este importantă şi este o chestiune stringentă de reglementat. Din nefericire, juristul premier fie nu ştie, fie nu vrea", a subliniat Emil Boc.

UPDATE 4: Ponta “o-ntoarce ca la Ploieşti”: “Şi preşedintele şi Guvernul au acţionat legal şi constituţional legat de OUG privind taxele”

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că atât Guvernul cât şi preşedintele au acţionat egal şi constituţional în legătură cu OUG privind taxele, menţionând că sigurul care nu a acţionat astfel este Emil Boc. Întrebat dacă se va rupe acordul care stabileşte coabitarea, Ponta a răspuns că un astfel de act nu se rupe "din cauza lui Boc".



Citeşte şi:

Premieră: De săptămâna viitoare, Primăria Cluj nu mai încasează impozite şi taxe locale


 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter