Economie

Oferta clujeană de afaceri la cheie se diversifică

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/09_septembrie/16_ziua/07%20euro.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Potenţialii cumpărători beneficiază acum de varietate dacă decid să-şi investească banii într-o afacere la mâna a doua.

Pizzeriile şi saloanele de înfrumuseţare nu mai domină piaţă business-urilor second-hand. Potenţialii cumpărători pot opta acum şi pentru oferte mai „exotice”, cum ar fi un atelier de bibelouri, o tipografie, o staţie peco sau o fabrică de cartoane.


Însă nu doar obiecul de activitate al afacerilor s-a diversificat, ci şi oferta de preţuri. Astfel, dacă până acum majoritatea afacerilor la cheie scoase la vânzare aveau preţuri în euro care nu depăşeau cinci cifre, acum, de pe „tarabă” nu lipsesc business-uri de sute de mii de euro.

Spre exemplu, pentru a deveni asociatul unui club de echitaţie, investitorului i se cer 345.000 de euro. Partenerul contrinuie, potrivit anunţului, „cu o clădire având 550mp construit/2000 mp teren, înconjurată de 400 hectare de verdeaţă”.


Aproape 200.000 de euro se cer pentru o staţie peco. În schimbul banilor cumpărătorul primeşte „o pompă de carburanţi cu şase pistoale şi un magazin cu produse petroliere-auxiliare”.

„Grilă de preţuri”


Preluarea unei afaceri, fără achiziţia imobilului, se poate realiza cu sume cuprinse între 5.000 de euro, pentru un business care implică personalizarea de şepci, căni sau tricouri, de exemplu, şi 200.000 de euro pentru o fabrică.


Preţurile pentru un club variază, în general, între 50.000 şi 100.000 de euro, iar cele pentru o pizzerie, între 10.000 şi 20.000.

Cumpărarea unui restaurant cu bar şi terasă, în zona centrală a oraşului cu tot cu imobil poate ajuge la 800.000 de euro.


Nu toate afacerile sunt scoase la vânzare de bunăvoie

Printre posibilităţile de achiziţie se numără şi oferte venite de la lichidatori judiciari, după ce firmele scoase la vânzare au intrat în insolvenţă. Aproape 400.000 de euro se cer pentru o fabrică de cartoane din Dej. Proprietatea industrială cuprinde „un teren în suprafaţă de 15.170 mp, o hală de producţie, spaţii de birouri, o clădire pentru centrala termică, depozit de rumeguş, şi o clădire veche demolabilă”.


Aceeaşi soartă are şi o fabrică de articole de papetărie situată în Cluj- Napoca, în Piaţa 1 Mai. Proprietatea se vinde tot pentru un preţ de pornire de aproape 400.000 de euro şi „este compusă dintr-un teren în suprafaţă de 1874 mp şi clădire compusă din hală de producţie şi spaţii de birouri”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter