Economie

IT-ul domină piaţa clujeană a angajărilor şi în 2013

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/27/08 birou computere software it rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Câteva companii importante au anunţat deja sute de angajări pentru anul viitor la Cluj-Napoca.</strong></span></p>

 


Posturile din domeniul IT au reprezentat în 2012 peste jumătate din numărul total de locuri de muncă disponibile în judeţul Cluj, iar în 2013, potrivit primelor semnale transmise de companii afluxul de oferte de muncă va continua.


Astfel, Endava, una dintre principalele companii de servicii IT din regiune, numără în prezent mai mult de 300 de angajaţi în biroul din Cluj-Napoca, cea mai mare locaţie Endava din România, şi planifică să ajungă până la 500 de angajaţi în acest sediu, în următorii 3 ani, se arată într-un comunicat de presă.


„În ultimul an, am crescut foarte mult în România, iar în prezent, la Cluj-Napoca, Endava numără mai mult de 300 de angajaţi faţă de 190 la începutului anului, ceea ce reprezintă o creştere de peste 60% a numărului de angajaţi. În următorii 3 ani, vrem să ajungem la 500 de oameni, şi căutăm în continuare programatori pentru tehnologiile Java, .NET, C++ sau mobile, testeri şi arhitecţi software, project manageri, consultanți IT şi analişti service desk”, a declarat Valentin Metzger, Delivery Director, Endava.


Planurile de recrutare ale companiei au în vedere ca minimum 20% dintre noii angajaţi să fie tineri absolveniţi.


„Programele noastre destinate absolvenţilor şi candidaţilor la început de carieră, desfăşurate la Cluj, au avut mare succes în acest an şi vom continua cu programe similare şi  în anul viitor. De asemenea, vom continua să investim în programul Endava University care constă în training-uri tehnice şi de soft skills, destinate exclusiv angajaţilor Endava, indiferent de nivelul la care se află în carieră”, a adăugat Metzger.

O altă creştere semnificativă a fost anunţată de EBS. Echipa furnizorului de servicii şi solutii software EBS depăşeşte în acest moment 500 de persoane, iar pentru 2013 este planificată angajarea a încă 150 de persoane, din care 80 la Cluj şi restul în cadrul filialelor din ţară.

„Ca şi în ultimii ani vom investi şi în 2013 în infrastructura tehnică şi în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, optimizând în continuare procesele de business”, a declarat Daniel Metz, CEO EBS România.

Ofertă continuuă

Deşi nu au făcut până acum anunţuri referitoare la planurile de recrutare pe 2012, celelalte mari companii de IT, active pe plan local, afişează pe site-urile proprii o ofertă bogată de locuri de muncă. Astfel, iQuest are în acest moment 20 de posturi vacante pentru centrul din Cluj-Napoca, Softvision 19, ISDC 14, Fortech 5 (cumulând 23 de poziţii), iar Brinel 7 posturi.

Lupta companiilor pe angajaţi se acutizează

Oferta continuă de joburi este greu acoperită cu personal cu experienţă, situaţie care determină companiile să fie foarte atente la cerinţele angajaţilor.

„Consecinţa acestor creşteri pe piaţa muncii se vor oglindi în încercări tot mai mari de păstrare a angajaţilor cheie, care va creşte implicit şi competivitatea în acest domeniu. Mai mult, se asteaptă o creştere a salariilor în acest domeniu, dezvoltarea unor sisteme de recompense, acordarea de facilităţi angajaţilor şi creşterea satisfacţiei angajaţilor la locul de muncă. O altă consecinţă a acestei creşteri constante va fi necesitatea angajării personalului de pe băncile facultăţii pentru instruirea acestora în cadrul unei companii, dar şi promovarile în interiorul companiei. Numărul mare de locuri de muncă în domeniul IT în Cluj poate conduce la necesitatea propunerii de subvenţii de relocare din partea firmelor, care vor angaja forţă de muncă din alte localităţi. Nu în ultimul rând, efectele acestei discrepanţe vor fi vizibile în încercările de promovare şi întărire a brandului de angajator”, se arată într-un studiu Psihoselect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter