Economie

RETROSPECTIVĂ/ 2012 - anul privatizărilor amânate

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/23/privatizare.png" border="0" width="451" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Privatizările programate pentru anul 2012 sau vânzările pachetelor minoritare ale companiilor deţinute de stat au fost amânate pentru anul 2013, majoritatea termenelor asumate în acordul statului român cu instituţiile financiar bancare internaţionale nefiind îndeplinite în 2012, scrie Agerpres.

Un eşec în activitatea de privatizare a societăţilor deţinute de stat a fost, în 2012, încercarea de vânzare a acţiunilor societăţii Oltchim Rm. Vâlcea către un investitor strategic. Problemele societăţii afectează aproximativ 3.300 de angajaţi şi întreaga activitate economică din zonă. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), prin Memorandumul aprobat în şedinţa Guvernului din 23 august 2012 a fost aprobată schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim. Astfel, în 6 septembrie 2012 au fost publicate anunţurile de vânzare concomitentă a acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi a creanţelor AVAS şi Electrica asupra Oltchim, prin care au fost solicitate oferte ferme de cumpărare până la data de 17 septembrie 2012.

Până la data limită au fost depuse patru oferte, de către PCC SE Germania, AISA Invest SA România, Chimcomplex Borzeşti România şi persoana fizică Dan Cristian Diaconescu. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit, iar noul termen de deschidere a plicurilor cu documentele de participare la licitaţie a fost data de 20 septembrie 2012, ora 12.30, iar noul termen al şedinţei de licitaţie data de 21 septembrie, ora 12.00. În urma licitaţiei cu oferte în plic a fost declarat adjudecatar Dan Diaconescu, care a oferit 203,149 milioane lei pentru pachetul de 54,8062% acţiuni deţinute de MECMA la Oltchim, urmând ca după desfăşurarea negocierilor să fie semnat contractul de vânzare - cumpărare de acţiuni. Dan Diaconescu nu a dovedit existenţa la dispoziţia sa a fondurilor disponibile pentru plata preţului, iar negocierile nu au fost finalizate prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Negocierile nu au fost finalizate prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, iar Dan Diaconescu a fost decăzut din calitatea de adjudecatar, iar garanţia de participare la licitaţie i-a fost reţinută. Termenul de finalizare estimat de autorităţi a fost 30 septembrie 2012.

În prezent, autorităţile implementează un plan alternativ de redresare a Oltchim, care vizează repunerea în funcţiune a mijloacelor de producţie în condiţii de rentabilitate şi pentru atenuarea efectelor sociale negative. Pe parcursul derulării acţiunilor de vânzare cumpărare a pachetului majoritar, salariaţii combinatului din Rm.Vâlcea nu şi-au primit salariile, pentru acordarea lor fiind necesar un ajutorul de urgenţă de 20 milioane euro, pentru acordarea căruia este necesar acordul Comisiei Europene.

Un eveniment important a anului în sectorul energetic a fost insolvenţa Hidroelectrica.

Societatea a solicitat intrarea în insolvenţă, în 15 iunie 2012. Consiliul de Administraţie a motivat cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei cu scăderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi pierderile înregistrate de companie. Administrator judiciar al companiei a fost numită societatea Euro Insol, care a anunţat aplicarea unui set de măsuri pentru reorganizarea companiei. Printre acestea s-au numărat denunţarea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica cu 'băieţii deştepţi'.

Termenul iniţial estimat de autorităţi pentru privatizare a fost 31 decembrie 2012, termen estimat şi în Memorandumul încheiat cu instituţiile financiare internaţionale.

Tot în domeniul transporturilor a fost amânată privatizarea TAROM. Termenul estimat în Memorandumul Tehnic de Înţelegere cu instituţiile financiare internaţionale pentru finalizarea vânzării unui pachet de 20% din acţiunile TAROM a fost 30 noiembrie 2012. Vânzarea urma să aibă loc prin ofertă publică secundară, derulată la Bursa de Valori Bucureşti.

De asemenea, până la finalul anului trebuiau privatizate, prin vânzarea pachetelor de 5% din acţiuni, aeroporturi şi porturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor. Este vorba despre CN Aeroporturi Bucureşti SA, SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa SA, SN Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia, CN Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, CN Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi, CN Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa.

Şi în cazul privatizării Companiei Naţionale Poşta Română SA, termenul stabilit de autorităţi pentru finalizarea procesului a fost 31 decembrie 2012. Executivul a aprobat în 12 decembrie proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul privatizării, act normativ care stabileşte şi strategia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română, potrivit căruia investitorul va deţine 51% din capitalul social al companiei. Actualizarea strategiei de privatizare a CN Poşta Română SA a fost elaborată de MCSI în baza asistenţei oferite de consorţiul format din KPMG România SRL şi SCA Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii.

Procedura Ofertei Publice Iniţiale pentru cel puţin 10% prin majorare de capital din acţiunile SN Nuclearelectrica SA urmează să se finalizeze până în 31 martie 2013. Data limită de depunere a ofertelor stabilită iniţial pentru 10 septembrie 2012 a fost prelungită, prin anunţul postat pe site-urile Nuclearelectrica şi OPSPI în 5 septembrie 2012, până în 28 septembrie 2012.

Pe lângă privatizările amânate, autorităţile vor trebui să rezolve în 2013 şi privatizările programate pentru anul viitor.

Ofertele publice secundare (OPS) pentru pachete de 15% din capitalul social al companiilor Romgaz şi Transgaz se vor derula în 2013. În cazul companiei Romgaz, contractul de intermediere a fost încheiat cu consorţiul format din Erste Group Bank AG, Goldman Sachs International, Banca Comercială Română, Raiffeisen Capital & Investment. În ceea ce priveşte compania Transgaz, în 19 septembrie 2012, OPSPI a informat BVB în legătură cu depunerea la CNVM a Prospectului Final al OPS Transgaz. Autorităţile susţin că s-au stabilit activităţile necesare pentru derularea OPS Transgaz.

Compania Naţională a Huilei va intra în lichidare voluntară după înfiinţarea celor două societăţi comerciale care să gestioneze activele minelor neviabile şi ale minelor viabile, finalizarea procesului fiind estimată pentru ianuarie 2013. În 2012 a fost depus proiectul de fuziune a minelor viabile cu Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni pentru crearea companiei energetice Hunedoara. Fuziunea minelor viabile (Lonea, Lupeni, Vulcan, Livezeni, Exploatarea de preparare a cărbunelui Valea Jiului, Staţia de salvare miniera, sediul administrativ) cu CE Hunedoara se va realiza după înfiinţarea societăţii comerciale al cărei unic acţionar va fi Ministerul Economiei (MECMA).

În anul 2012 a fost înfiinţat Complexul Energetic Oltenia, prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia SA şi SC Complexul Energetic Turceni SA, SC complexul Craiova SA şi SC Complexul Energetic Rovinari. Pentru privatizare este necesară semnarea contractului cu consultantului juridic şi cu consultantul de tranzacţie pentru privatizarea majoritară - IPO de 15% şi vânzarea unui alt procent de 50% acţiuni către un investitor strategic. Autorităţile şi-au propus ca termen pentru semnarea contractului pentru începutul anului 2013.

Tot pentru anul 2013 sunt programate Oferta Publică Iniţială pentru SC Electrica SA, după vânzarea unui pachet majoritar la Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie. Termenul propus pentru finalizare este 30 iunie 2013. În cazul Filialei de Întreţinere şi Servicii Energetice 'Electrica Serv' SA autorităţile intenţionează privatizarea majoritară a celor 5 companii de servicii energetice regionale şi a Electrica Serv. Termenul de finalizare este 31 martie 2013. Pentru Filiala Electrica Furnizare, termenul de depunere a ofertelor care iniţial a fost 27 septembrie 2012, a fost decalat pentru 28 septembrie 2012. A fost depusă o singură ofertă, din partea consorţiului condus de KPMG România SRL. Termenul propus pentru finalizarea procesului este începutul anului 2013. Pentru privatizarea majoritară a filialelor de distribuţie Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi Electrica Transilvania Nord, este în curs armonizarea cadrului legal existent cu noile reglementări ale acordului cu FMI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter