Economie

Vaticanul, constrâns la reducerea cheltuielilor

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Vaticanul este constrâns la o "<em>reducere graduală, dar efectivă</em>" a cheltuielilor sale, dată fiind "<em>imposibilitatea de a-şi creşte veniturile</em>", a declarat marţi cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, în cursul unei reuniuni cu responsabilii economici ai Sfântului Scaun, transmite AFP.

Aceştia au examinat consecinţele noului regulament al Prefecturii pentru afaceri economice, adoptat în februarie, în cadrul unui vast program de asanare bugetară ce vizează şi creşterea transparenţei. Prefectura, condusă de cardinalul Giuseppe Versaldi, va avea atribuţii întărite în ce priveşte controlul şi supravegherea, dar şi programarea şi coordonarea economică.

Noile obligaţii "devin cu atât mai necesare în urma angajamentului Sfântului Scaun de a se conforma normelor internaţionale de control financiar" recomandate de experţii Consiliului Europei, a subliniat cardinalul Bertone.

După ce bugetul Sfântului Scaun a încheiat anul 2011 cu un deficit de 14,9 milioane de euro, în condiţiile crizei financiare, Vaticanul a început să caute surse de reducere a unor cheltuieli şi de eliminare a risipei.

Scandalul "Vatileaks" a dezvăluit cazuri de proastă gestionare şi suspiciuni de corupţie în administraţia celui mai mic stat din lume. Dacă în 2009 instalarea unei scene monumentale reprezentând Naşterea Domnului a costat 550.000 de euro, pentru Crăciunul care urmează vor fi alocate în acest scop doar 122.000 euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter