Economie

Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei au atins noi niveluri istorice

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/04/spania%20imprumuta%20bani%20-%20rescate.png" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei au atins noi recorduri istorice, dând noi motive de îngrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobânzilor, scrie Mediafax.

În Italia, datoria publică a depăşit în octombrie, pentru prima oară, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat vineri de Banca Italiei.

Datoria a atins 2.014,693 de miliarde de euro, faţă de 1.995,143 miliarde euro în septembrie, şi este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. În octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.

Guvernul de tehnocraţi al premierului Mario Monti, venit la putere în noiembrie 2011, a pus în practică un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% în acest an şi 1,8% în 2013.
Italia a beneficiat în ultimele luni de o tendinţă de scădere a dobânzilor, în operaţiunile de refinanţare a datoriilor, dar acestea se menţin totuşi la un nivel ridicat în raport cu cele ale altor ţări din zona euro, ceea ce arată că încrederea investitorilor nu a fost restabilită în totalitate.

Pieţele aşteaptă în special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate în februarie, în loc de luna aprilie, după ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului în Parlament, obligându-l pe Monti să demisioneze.

În Spania, datoria a atins la sfârşitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, în creştere cu 10,7 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia fiind atribuită de administraţia centrală celor 17 regiuni autonome, a anunţat Banca Spaniei.

Guvernul de la Madrid anticipează că datoria publică va atinge 85,3% din PIB la sfârşitul acestui an, comparativ cu 69,3% în 2011, fiind cu mult peste limita maximă admisă de legislaţia UE, de 60% din PIB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter