Economie

Bogaţii Europei au avut în 2012 cel mai slab profit de la debutul crizei

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/08-bani euro.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Familiile bogate din Europa au obţinut în acest an cele mai slabe randamente ale averilor din ultimii cinci ani, după ce incertitudinile economice i-au determinat să investească prea mulţi bani în active considerate sigure, dar generatoare de profit redus, potrivit unui studiu.</strong>


Randamentele anuale au coborât chiar şi la un sfert faţă de anul trecut, arată studiul, realizat de firma Campden Wealth şi grupul elveţian UBS, potrivit CNBC.


Datele au fost obţinute în urma unui sondaj la care au participat 60 de birouri de familie, mici firme de servicii financiare înfiinţate pentru administrarea averilor familiilor bogaţilor.


Birourile care administrează averea unei singure familii au obţinut un randament anual mediu de 3,6%, faţă de o ţintă de 8%.


Firme mai mari, reprezentând mai multe familii, au raportat doar 2%, sub ţinta de 5%.


O cincime dintre firmele incluse în sondaj au avut pierderi în acest an, potrivit sondajului, comparativ cu peste 8% în 2011 şi aproape 12% în 2010.

Sondajul, aflat la a cincea ediţie, acoperă birouri de familie administrând active între 50 de milioane de euro şi 1,5 miliarde de euro.

Dintre milionarii Clujului, doar doi şi-au sporit averile

Nici la Cluj situaţia nu a fost mai roz, astfel că, dintre cei 20 de clujeni bogaţi prezenţi în Top Capital 2012, doar Horia Ciorcilă şi Arpad Paszkany au reuşit să-şi majoreze averile în ultimul an.

„O altă surpriză este judeţul Cluj, care în alţi ani se plasa printre cele mai bogate regiuni din ţară. Şi acum, ca număr de milionari prezenţi în zonă, Clujul a rămas în frunte, cu 20 de oameni de afaceri care s-au calificat în Top 300. Totuşi, valoarea afacerilor desfăşurate în acest judeţ a fost destul de puternic atinsă de criză, singurii care au înregistrat creşteri fiind Horia Ciorcilă şi Arpad Paszkany. Celelalte judeţe au înregistrat în mare parte scăderi, atât la nivel de profitabilitate, cât şi ca număr de milionari care au reuşit să se menţină în Top 300 cei mai bogaţi români”, punctează realizatorii topului.

abonare newsletter