Economie

TVA la încasare, în vigoare peste trei săptămâni

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/12/03-factura.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cum s-a transformat dintr-o măsură utilă mediului de afaceri într-o povară?</strong> </span></p>

 



In varianta propusă de mediul de afaceri, sistemul de plată a TVA la încasarea facturilor ar fi fost un mijloc de creştere a lichidităţilor din piaţă, însă, din cauza „micilor” modificări aduse de Guvern s-a transformat într-un mijloc de creştere a costurilor şi de birocratizare.


„Propunerea trebuia lăsată exact aşa cum a venit de la mediul de afaceri. În formula în care e acum nu face decât să crească costurile de contabilitate deoarece nu va mai fi un singur tip de client şi un singur tip de furnizor, ci două tipuri (unul care aplică sistemul TVA la încasare şi altul care nu-l aplică – n.r.), deci de două ori mai multe evidenţe”, explică Adrian Coroian, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român (LIR).


Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT), membră a Taxpayers Association of Europe (Asociaţia Contribuabililor din Europa), din care fac parte şi oameni de afaceri clujeni, cere, de altfel, abrogarea sistemului de TVA la încasare.


„Plata TVA-ului la încasare nu este un «cadou» al statului către contribuabili. Ceea ce plătesc unii contribuabili mai târziu primesc alţi contribuabili, corespunzător, mai târziu. Această masură induce însă o mare birocraţie, implicit costuri suplimentare, în activitatea tuturor contribuabililor şi o periculoasă distorsiune competitivă între companii”, a declarat Octavian Radu, membru fondator şi presedinte ARSIT, citat de Hotnews.

Organizaţia a transmis deja Ministerului Finanţelor Publice o scrisoare prin care atenţionează asupra faptului ca acest sistem, nu este unul real de TVA la încasare întrucât dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile, TVA tot trebuie colectat şi apoi virat la stat, practic, având loc doar o amânare a momentului colectării TVA la vânzări. Mai mult, Asociaţia a menţionat în această scrisoare că, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia sa fie opţional, lasat la libera alegere a contribuabilului şi nu impus.

Care sunt argumentele ARSIT în favoarea eliminării sistemului?

1. Nu exista niciun studiu de impact care să demonstreze beneficiile acestui sistem.

2. Sistemul nu este un sistem real de TVA la încasare (întrucat dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile, TVA tot trebuie colectat si apoi virat la stat).

3. Conform Directivei 2006/112/UE privind sistemul comun de TVA se permitea ca taxa sa fie colectată strict la încasare, fără impunerea perioadei de 90 de zile. Articolul 66 al Directivei prevede ca: „Prin derogare de la articolele 63, 64 si 65, statele membre pot prevedea ca TVA sa devină exigibilă, pentru anumite tranzacţii sau anumite categorii de persoane impozabile, la unul din următoarele momente:[…] (b) cel târziu la momentul încasării plăţii”. De exemplu, în Marea Britanie, sistemul de TVA la încasare presupune colectarea taxei strict la încasarea facturii, fără impunerea perioadei de 90 de zile.

4. Conform Directivei 2010/45/UE, care intră în vigoare la 01.01.2013, schema de amânare a dreptului de deducere trebuie să fie opţională: „Art. 167a. Statele membre pot prevedea, în cadrul unui sistem opţional, ca dreptul de deducere al unei persoane impozabile a cărei TVA devine exigibilă numai în conformitate cu articolul 66 litera (b) sa fie amanat pana in momentul in care TVA pentru bunurile sau serviciile care i-au fost livrate/prestate a fost platită furnizorului său.”

De la 1 ianuarie, „dragoste cu sila”

Potrivit unei informări venite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, sunt obligate sa aplice acest sistem:  persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care în perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012, au realizat o cifră de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei; contribuabilii care s-au înregistrat în scopuri de TVA în perioada  1.10.2012 - 31.12.2012,  a căror cifra de afaceri realizată în aceasta perioadă este sub plafonul de 2.250.000 lei (aceste persoane vor depune formularul 097, privind cifra de afaceri realizată în această perioadă,  până la data de 25 ianuarie 2013 şi vor intra în sistem începând cu cea de a doua perioadă fiscală din anul 2013, respectiv luna februarie pentru plătitorii lunari de TVA şi trim.II pentru plătitorii trimestriali de TVA).

Persoanele care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului 2013, începând cu data înregistrării şi persoanele impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare vor fi obligate să menţioneze pe facturi „TVA la încasare”, informează DGFP..

abonare newsletter