Economie

Profitul Apple, în scădere pentru prima dată în ultimii nouă ani

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="http://93.113.199.15/documente/stories/2012/09_septembrie/26/japonezi%20apple.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Profitul Apple, cea mai mare companie din sectorul IT, va scădea în acest trimestru pentru prima dată în ultimii nouă ani, evoluţie care va trage în jos performanţele bursei de la New York, potrivit estimărilor analiştilor financiari, agregate de S&amp;P Capital IQ şi FactSet, scrie Mediafax.

Apple a fost răsfăţată de pieţe în ultimii ani, bucurându-se de o creştere explozivă a acţiunilor. Apple a devenit în acest an cea mai mare companie listată din SUA, datorită zecilor de milioane de iPhone-uri şi iPad-uri vândute, transmite Forbes.

După lansarea iPhone 5, acţiunile Apple au avut iniţial creşteri, însă au trecut rapid pe un trend descendent, pierzând peste 20% faţă de vârful de 707 dolari pe acţiune atins în această vară.

Estimările privind profitul pe acţiune din trimestrul al patrulea indică un rezultat de 13,48 dolari, sub nivelul de anul trecut, de 13,87 dolari, ceea ce ar marca prima scădere a profitului Apple în ultimii nouă ani.
Totodată, compania a fost cel mai important contributor la creşterea profitului sectorului IT din SUA în ultimele nouă trimestre, perioadă în care a înregistrat un avans de 83% al câştigurilor.

Analiştii notează totuşi că Apple ar putea produce o surpriză în acest trimestru, iar profiturile vor reveni oricum anul viitor, urmând să crească cu rate de două cifre în ultimele nouă luni din 2013.

Apple a înregistrat în perioada iulie-septembrie, al patrulea trimestru al anului fiscal 2011-2012, vânzări de 35,96 miliarde de dolari, în creştere cu 27% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, şi un profit net de 8,22 miliarde dolari, cu 24% mai mare.

În anul fiscal 2011-2012, vânzările Apple au crescut cu 44%, la 156 miliarde dolari, iar profitul net a avansat cu 61%, la 41,73 miliarde dolari.

Situaţia economică mondială s-a deteriorat în 2012, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro şi şomajului persistent din SUA, unde sfârşitul de an este marcat de impasul politic de la Washington pe tema reducerii deficitului bugetar, care ar putea cauza în 2013 noi obstacole pentru creşterea economică.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter