Economie

Ce spune Google-ul despre economia Clujului?

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/09/iluminat cluj.png" border="0" width="451" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Criza este la Cluj doar un bistro din zona centrală, iar cea mai important eveniment legat de euro este că măsură  preţul LED-urilor care iluminează de Sărbători trotuarul din jurul Primăriei Cluj-Napoca.

Primele rezultate apărute pe pagina de Google dacă tastăm în căsuţa „de search” a motorului de căutare alături de denumirea judeţului cuvinte precum: business, idei afaceri, criză sau euro conturează imaginea unui loc feeric, detaşat de infleuneţele internaţionale, loc în care toate evenimentele importante de business se desfăşoară în relaţie cu instituţiile locale.


Clujul pare a fi locul ideal pentru deschiderea unei afaceri, cuvinte precum criză sau euro circulând în mediul on-line alături de numele judeţului nostru pentru a ne indica locuri unde putem merge să mâncăm sau să ne plimbăm.

Paginile de interent se întrec în laude

Multe dintre afacerile de anvergură naţională se desfăşoară în Cluj-Napoca, oraş provilegiat ca aşezare geografică, situat pe locul al doilea în România ca potenţial de polarizare economică. Principalele atuuri, din punct de vedere economic, pe care le deţine Clujul, sunt forţa de muncă specializată, infrastructura de transport dezvoltată (aeroportul a cărui piaţă şi ofertă de servicii sunt în extindere), vocaţia multiculturală a oraşului, potenţialul turistic, mediul de afaceri dinamic şi rata scazută a şomajului, care se situează sub 4%”, se arată pe unul dinte site-uri.

Cluj-Napoca este «inima Transilvaniei»: un oraş european cosmopolit, o destinaţie importantă de afaceri pentru zona de Sud-Est a Europei, cu un potenţial investiţional remarcabil”, se poate citi pe un altul.

Oraş de referinţă pentru ingeniozitatea în afaceri

De pe un alt site putem afla că de numele judeţului nostru se leagă două idei de afaceri care l-au impresionat pe „titularul” paginii.  „La Cluj am găsit ideea de farmacie online.[...] Tot la Cluj am găsit o alta afacere cel puţin interesantă «Radioul de pe strada ta!». Ei se promoveaza spunând că oraşul Cluj are 400.000 de oameni, iar 70.000 dintre aceştia folosesc zilnic autobuzul. Sunt prezenţi în staţiile de autobuz, fiind conectaţi cu dispeceratul Regiei de Transport pentru a putea anunţa şi blocajele din trafic, accidente sau întârzieri, pe lângă reclamele care le aduc lor profit”, se arată pe blog.

Clujul s-a oprit la Nokia

Majoritatea informaţiilor de „top search”, datează din perioada „de înflorire” 2007. Wikipedia ne înştiinţează astfel că „Nokia a semnat un memorandum oficial cu oficialităţile clujene prin care s-a pus bazele Nokia Village”, iar „odată cu derularea investiţiei, este de aşteptat ca şi furnizorii companiei finlandeze să îşi deschidă fabrici în zonă”.


Dacă asociem cuvântului Nokia termenul industrie aflăm că nu doar în enciclopedie Clujul s-a oprit la Nokia, „producţia industrială a judeţului în primele două luni ale anului a ajuns la jumătate comparativ cu aceeaşi perioada din 2011, iar indicele cifrei de afaceri din industrie înregistrează o scădere asemanătoare”, putem citi pe un alt site.

Foto: facebook.com

abonare newsletter