Economie

Clujenii plătesc rate cu 18% mai mari decât în 2008 pentru creditele în valută

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/07/07 euro.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Moneda unică europeană a crescut cu mai bine de 1 leu din 2008, an de debut al crizei, când atingea o valoare minimă de 3, 4719 lei, până în prezent, când, potrivit cursului afişat ieri de Banca Naţională a României (BNR), un euro valora 4, 5394 lei.</strong> </span></p> <blockquote>

„Acum atât clienţii, cât şi băncile au o atitudine mult mai prudentă faţă de creditare. Oamenii plătesc cu 18% mai mult pentru creditele în valută decât în 2008 ca urmare a creşterii cursului valutar”, a arătat Traian Hăran, şef departament BCR, în cadrul unei conferinţe susţinute ieri.


Se simte o revigorare a economisirii


Economiile clujenilor s-au dublat de la debutul crizei, iar băncile şi-au adaptat oferta noilor preferinţe şi temeri ale clienţilor venind cu produse care îmbină economisirea şi creditarea. „Se preferă o economisire şi apoi accesarea unui credit. Criza, a însemnat pentru consumatorul român o schimbare a mentalităţii, a comportamentului faţă de accesarea unui credit, iar noi am avut în fiecare moment produse cu care să ne adaptăm”, a declarat Hăran.


Potrivit statisticilor furnizate de instituţia bancară femeile sunt cele mai interesate de produsele economisire-creditare, 53% dintre economiile din Regiunea Nord-Vest fiind realizate de reprezentantele sexului frumos, iar 54% dintre contractele de economisire-creditare fiind încheiate tot de către acestea.


Cu toate că interesul pentru produsele care combină cele două elemente este în creştere încă ne aflăm la mare distanţă de celelalte ţări europene. În acest moment, doar 2% dintre români au încheiate contracte de economisire-creditare, faţă de 23% în Cehia sau 63% în Austria.


Avem însă, şanse mari să ne ajungem din urmră vecinii deoarece piaţa are un potenţial ridicat de creştere, potrivit bancherilor. „Se simte o revenire a încrederii, spre exemplu creditarea în lei a înregistrat o creştere cu 16% a faţă de anul trecut”, a mai adăugat Hăran.

Ultimele Stiri
abonare newsletter