monitorulcj.ro Menu
Economie

Deputatul Adrian Gurzău acuză creșterea irațională a prețului la gaze

Piața gazelor din România, deși a fost liberalizată complet, astfel încât, în prezent, consumatorii au opțiunea de a alege agentul economic cu care doresc să încheie contracte de furnizare, generează un paradox evident: prețul gazelor crește de la o lună la alta, se arată într-o scrisoare adresată de deputatul PDL Adrian Gurzău Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

 

Potrivit lui Gurzău, această creștere continuă a prțului liberlizat de pe piață indică existența unor grave disfuncționalități ale pieței gazelor naturale, disfuncționalități care nu sunt vizibile la prima vedere.

Creșterea prețurilor pe piața internă a gazelor naturale este generată de faptul că prețul gazelor importate a crescut, prin raportare la primele 7 luni ale anului în curs, cu 17,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Liberalizarea pe piața producătorilor, cumulată cu creșterea prețului de import al gazelor pe partea de piața rezervată importatorilor (26,4%), generează, în medie, creșterea prețului final la care consumatori casnici cumpără gazele naturale. Piața internă a ajuns la un maxim de liberalizare, dar presiunile importatorilor de gaz fac ca prețul gazelor să fie în continuă creștere. Astfel, România, cândva cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est, a ajuns să livreze gaz consumatorilor la cel mai ridicat preț din această regiune.

Creșterea prețului gazelor importate se datorează mai ales faptului că România nu are un contact direct cu Gazprom, ci doar cu intermediari. În ciuda promisiunilor repetate ale Gazprom că se va ajunge la eliminarea acestor intermediari, în realitate nu s-a întreprins nimic concret în această direcție. Actualul Guvern nu a anunțat nici măcar intenția că ar dori să continue eforturile depuse de fostul prim - ministru Emil Boc pentru eliminarea intermediarilor, prin antamarea unor discuții concrete cu Gazprom.

Eliminarea oricăror restricții la exportul de gaze naturale, cu referire la gazele care sunt disponibile pe piața românească, nu ar contribui la liberalizarea pieței gazelor, așa cum se întâmplă în majoritatatea statelor membre UE, ci la creșterea ponderii gazelor importate în totalul consumului casnic, ceea ce va avea ca efect direct creșterea substanțială a prețului gazelor.

Eliminarea intermediarilor ar face însă ca România să poata aplica pe deplin, într-un orizont de timp previzibil, reglementările UE în privința interdicției limitărilor la exportul de gaze naturale.

În finalul scrisorii deschide, deputatul Adrian Gurzău îi solicită comisarului european să contrinuie la eliminarea intermediarilor din piață și oprirea acțiunii de infringement în curs de derulare față de România.