Economie

Dovada că Ponta minte cum respiră!

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/03-victor-ponta.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pentru că „nu se cădea” să dea o veste proastă chiar în pragul alegerilor parlamentare Victor Ponta a anunţat cu surle şi trâmbiţe deblocarea POSDRU, dar „a uitat” să spună că  a acceptat anularea unor finanţări de 25% din proiect!</strong> </span></p>

Mai mult, auditul realizat de Comisia Europeană (CE) în noiembrie referitor la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost neconcludent şi va fi reluat în primul trimestru din 2013. Adevărul reiese ditr-o scrisoare oficială de la CE remisă miniştrilor Leonard Orban şi Mariana Câmpeanu, intrată în posesia Hotnews. „Autorităţile române să trimită înainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie, din care ar trebui deduse aproximativ 30 de milioane de euro reţinute deja de autorităţile romane. Aş dori să vă  atrag atenţia asupra Articolului 101 din Regula 1083/2006, care impune autorităţilor naţionale obligaţia de a urmări recuperarea sumelor neeligibile de la beneficiarii finali. Sumele deja recuperate pot fi deduse din rata medie de corecţie de 25%”, se arată în scrisoarea semnată de Koos Richelle, directorul general al DG Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene.

Sold de returnat: aproximativ 200 de milioane de euro


Executivul a aprobat marţi un memorandum privind aplicarea de corecţii financiare în cadrul POSDRU, care prevede ca: pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate în conformitate cu prevederile Instructiunii 62 si a noilor proceduri să se aplice o corecţie de 25% (suma estimată este de 75.002.000 euro), iar pentru cererile de rambursare care au fost şi vor fi verificate conform prevederilor Instrucţiunii 62 şi a procedurilor modificate, să se aplice o corecţie temporară de 25% sau neincluderea în declaraţiile de cheltuieli transmise catre Comisia Europeana a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare până la misiunea de audit a CE, programată în martie-aprilie 2013 (suma estimată este de 123.000.000 euro).



Câţi bani „ar zbura” de la Cluj?


POS DRU a fost unul dintre programele care „au prins” în regiune. Valoarea totală a proiectelor cofinanţate din Fondul Social European  prin POSDRU Nord-Vest, depăşeşte 700 de mil de lei (154 mil. de lei), potrivit datelor furnizate Monitorul de Cluj de OIR POSDRU Nord-Vest, la sfârşitul lunii octombrie. Conform aceleaşi surse, la nivelul regiunii Nord-Vest s-au încheiat 154 de contracte de finanţare, dintre care 54 sunt deja finalizate, iar 100 se află în implementare.


Dacă aplicăm corecţiile doar la jumătate din valoarea totală a proiectelor rezultă 85 de milioane de lei (19 mil. euro) de rambursat, doar la nivelul regiunii.


 

Citeşte şi:

Ponta anunţă că a primit oficial scrisoarea privind deblocarea POSDRU

abonare newsletter