Economie

Clujul, la coada topului celor mai subvenţionate judeţe din ultimele două decenii

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/05/06-subventii--cladirea primariei str motilor rp 4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăriei Cluj-Napoca i s-au bugetat în 2012 subvenţii de doar 20000 de lei, bani destinaţi în întregime „finanţării” sănătăţii.</strong> </span></p>

Judeţul nostru a primit în ultimele două decenii subvenţii de la bugetul de stat de 655,2 milioane de lei (147,2 milioane de euro), echivalentul a 7% din totalul veniturilor bugetelor locale în cei 20 de ani, procentul clasându-ne la coada clasamentului pe judeţe realizat de Gândul, pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Tot printe codaşi se numără şi regiunea Bucureşti-Ilfov, care deşi a beneficiat de subvenţii totale în valoare de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 611,9 milioane de euro, acestea au reprezentat doar 5,3% din totalul veniturilor.


Lider este Bihorul, unde subvenţiile au fost de 11,9% din venituri, urmat de Vâlcea (11,6%), Mehedinţi (11,5%), Suceava (11,4%) şi Caraş-Severin (11,4%).

Valoric, pe primele poziţii în provincie se plasează Bihorul cu un sold al subvenţiilor de la stat de 933 de milione de lei, secundat de Prahova cu 910 milioane de lei încasaţi.


Totalul subvenţiilor trimise în ultimele două decenii în teritoriu depăşeşte 24 de miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro, înseamnând circa 9,8% din veniturile totale ale bugetelor locale. Suma, care reprezintă aproape 4% din PIB-ul anului în curs, pot fi folosită de edilii locali pentru acordarea unor ajutoare sociale cum sunt cele de încălzire, pentru plata unor împrumuturi destinate finanţării de investiţii sau pentru echilibrarea bugetului, respectiv reducerea deficitelor locale.

Ultimii la subvenţii, primii la dări

Tot printre ultimii suntem şi dacă realizăm clasamentul în funcţie de raportul dintre suma totală primită de la stat (subvenţii, investiţii) şi contribuţia la bugetul central.


În 2011, statul a încasat, în medie, 1125 de euro de la fiecare locuitor al judeţului Cluj, însă doar 37,4 % din această sumă a fost returnată judeţului.

La polul opus se află judeţul Teleorman, ai cărui locuitori contribuie cu numai 314 euro, respectiv judeţul Vaslui, care primeşte de la buget 89% din contribuţii.


În topul plătitorilor de taxe din România, Clujul se poziţionează pe locul trei după Bucureşti care contribuie la buget cu 2.890 de euro şi judeţul Ilfov cu 1.727 de euro.

Cea mai mare pondere în încasări o au taxa pe valoare adăugată (TVA) şi impozitele pe venit, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.


Sumele colectate de la clujeni, în scădere

Potrivit datelor aferente lunii octombrie furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, sumele colectate în judeţ sunt cu 400.000 de lei mai mici decât cele adunate în aceeaşi lună a anului trecut.

Cu toate că bugetul de stat a înregistrat o scădere a colectărilor, încasările DGFP Cluj la bugetul consolidat sunt cu 8 procente peste nivelul din 2011. Astfel, creşterile de 27% de la bugetul de şomaj, 8% la asigurări de sănătate şi 27% la bugetul asigurărilor sociale de stat au fost suficiente „pentru a compensa” scăderea de consum.

Ultimele Stiri
abonare newsletter