Economie

Bloomberg: Instabilitatea politică din România sperie investitorii

<p><span style="font-size: small;"><strong>România are nevoie ca alegerile parlamentare din această săptămână să pună capăt războiului politic dintre liderii ţării, sau riscă să se confrunte cu declinul monedei, obligaţiunilor şi investiţiilor, au declarat directori de companii şi analişti consultaţi de Bloomberg.</strong>

România, ţara cu cei mai mulţi premieri începând din 1990 în rândul statelor membre UE, a fost condusă în acest an de trei guverne, întârziind planuri de a consolida economia şi justiţia. Investiţiile străine directe au scăzut puternic, la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro în 2008, iar leul se situează aproape de minimul istoric.


„Avem nevoie de un guvern care să pună în aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenţează negativ mediul de afaceri”, a declarat Steven van Groningen, şef al diviziei din România a Raiffeisen Bank International, citat de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt prinşi într-o luptă pentru putere care a condus la prăbuşirea unui guvern în martie şi la un vot de demitere a preşedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea că România înregistrează un recul democratic, scrie Bloomberg.


Încrederea investitorilor a scăzut, alimentând majorarea costurilor de împrumut şi împingând leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la începutul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Naţională a României să oprească o serie de reduceri de dobândă, al căror scop era stimularea economiei.

Costul asigurării datoriei pe cinci ani a României împotriva riscului de neplată (default) prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.


Ultimele Stiri
abonare newsletter