Economie

Administratorul ROMSTRADE a DETURNAT 25 mil. lei din fondurile pentru AUTOSTRADA Nădlac - Arad

<p><span style="color: #000000;"><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/30/bani.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Omul de afaceri Nelu Iordache, administratorul Romstrade a deturnat 25 milioane lei destinaţi construirii autostrăzii Nădlac - Arad, o parte din bani fiind cheltuiţi pentru efectuarea de plăţi către compania aeriană Blue Air, controlată de acesta. O altă parte a banilor a fost folosită pentru cumpărarea unor terenuri.</span> </strong></span></p>

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de omul de afaceri, Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL Giurgiu pentru infracţiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată.


Bani pentru terenuri şi compania aeriană

Potrivit DNA, Nelu Iordache, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanţată 85% din fonduri europene. „Cea mai mare parte, şi anume 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăţi către o companie de transport aerian controlată de învinuit, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare”, afirmă reprezentanţii DNA, prin intermediul unui comunicat de presă.


Fonduri deturnate pentru plata unor credite restante

Conform procurorilor DNA, restul de bani au fost folosiţi pentru fie la rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii.


Operaţiuni fictive prin firmele complicilor

În comunicatul de presă al DNA se mai precizează că pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile respective, Nelu Iordache a trecut banii, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul Romstrade, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.


Citeşte şi Percheziţii ale DNA la Blue Air şi Romstrade

foto: arhivafoto.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter