Economie

Consilier: Al treilea reactor nuclear de la Cernavodă nu poate funcţiona fără hidrocentrala Tarniţa

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/27/cernavoda.png" border="0" width="450" height="258" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Al treilea reactor nuclear de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă nu va putea funcţiona fără hidrocentrala Tarniţa, afirmă Cătălin Vilt, consilier onorific al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, scrie Mediafax. </strong></p>

"Este nevoie de Tarniţa (judeţul Cluj) încă de la punerea în funcţiune a reactorului 2. Noaptea nu prea mai ai ce să opreşti, este nevoie de un consumator. Reactorul 3 nu poate merge fără Tarniţa", a declarat Vilt la o conferinţă pe teme energetice.


Statul încearcă de mai mulţi ani să atragă parteneri pentru construirea centralei de la Tarniţa şi a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, deocamdată fără succes. Hidrocentrala Tarniţa, investiţie de peste 1 miliard de euro, ar urma să producă energie ziua şi ar consuma-o noaptea, când cererea scade.

Vilt a adăugat că Uniunea Europeană recomandă Guvernului să diversifice în continuare mixul energetic.


România beneficiază de un mix energetic destul de generos, având hidrocarburi, cărbuni, energii regenerabile şi nucleare.

Cele mai mari investiţii în ultimii ani au fost direcţionate către sectorul energiei eoliene. Statul nu a pus în funcţiune nicio unitate nouă de producţie a energiei din 2007, când a fost inaugurat al doilea reactor nuclear de la Cernavodă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter