Economie

În ce stadiu a ajuns proiectul de modificare a Codului Muncii?

<p style="margin-bottom: 0in" lang="ro-RO"><strong><img src="documente/stories/2012/03_martie/12/bani.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Printre cererile sindicaliştilor se numără şi majorarea salariului minim pe economie la 1000 de lei.

Campania de strângere de semnături pentru modificarea Codului Muncii este momentan suspendată, după ce Guvernul a lăsat să se înţeleagă că ar urma să aplice modificările printr-o Ordonanţă, potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical (BNS) Cluj, Nati Ariton.


BNS, iniţiatorul proiectului, a transmis preşedinţilor PSD şi PNL, o scrisoare prin care a cerut clarificarea publică a poziţiei organizaţiilor pe care le reprezintă şi a Guvernului pe care îl coordonează faţă de actuala legislaţie a muncii, după ce aceştia „au început să producă afirmaţii grave, cu iz duplicitar”, explică Ariton.

Istoria ne-a învăţat până acum că accesul la Putere este ca un virus care formatează memoria, conştiinţa şi angajamentele asumate de politicieni, iar partidele pe care le reprezentaţi şi Guvernul pe care îl conduceţi încep să fie afectate în mod evident de această «boală»”, se arată în scrisoare.


Ca răspuns la acea scrisoare, USL a organizat săptămâna trecută, o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, în urma căreia, liderii USL au propus ca BNS să elaboreze un document cu toate observaţiile şi modificările propuse de partea sindicală, de partea patronală şi de Fondul Monetar Internaţional. „Au părut destul de deschişi, sperăm să nu fie numai cu iz de campanie”, a precizat preşedintele BNS Cluj

Ce modificări cer sindicaliştii?


Pe lângă majorarea salariului minim de la 700 d lei, cât este acum la 1.000 de lei, BNS propune ca perioada maximă pentru care se pot încheia contracte de muncă pe durată determinată să fie majorată de la 3 la 5 ani. În plus, în viziunea BNS, între aceleaşi părţi ar trebui sa poata fi încheiate cel mult 5 contracte de munca pe durata determinata, si nu doar 3, cum este stipulat în prezent.

Proiectul de lege stabileşte, totodată, ca angajatorul să modifice contractul de muncă al unui salariat numai după ce i-a comunicat în scris acestuia propunerea. Conform reglementărilor propuse de BNS, angajatul ar avea la dispoziţie 10 zile pentru a răspunde în scris angajatorului, iar în cazul în care răspunsul este negativ, CIM să nu poată fi modificat.


Blocul Sindical propune, în cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă să nu depaşească 10 zile, în schimb, pentru persoanele cu handicap, perioada de probă ar urma sa fie majorată de la 35 la 45 de zile.

Proiectul a fost publicat zilele acestea în Monitorul Oficial


Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost publicat in Monitorul Oficial, aşa cum prevede procedura în cazul iniţiativelor legislative cetăţeneşti. Pentru ca proiectul să poată fi dezbătut în Parlament trebuie, după publicarea sa în MO ca el sa fie susţinut de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, care să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Ultimele Stiri
abonare newsletter