Economie

Protecţia Consumatorilor Cluj a câştigat procesul cu două bănci pe care le amendase pentru clauze abuzive

<p><strong>Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj (CRPC) a câştigat procesul cu două instituţii bancare pe care le amendase, după ce comisarii au găsit mai multe nereguli în ceea ce priveşte nerespectarea prevederilor OUG 50/2010 privind contractele de credit. Sentinţele sunt definitive şi irevocabile, iar amenzile aplicate urmează să fie încasate şi să intre în bugetul statului. </strong></p>

 

Cu toate băncile suntem în litigiu, dar sentinţe definitve şi irevocabile sunt două, în procesul cu Volksbank, unde amenda a fost de 100.000 de lei, şi cu Alpha Bank, amenda fiind 40.000 de lei. Pe rolul instanţei mai există un litigiu cu Volksbank pentru nerespectarea măsurilor stabilite în procesul verbal contestat. În litigiul al doilea banca a chemat în judecată, pe lângă Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi pe cei doi comisari care au încheiat procesul verbal, solicitând despăgubiri de 100.000 de euro de la fiecare”, a precizat Cristian Nicula, comisar şef la CRPC Cluj.


Controalele au fost făcute după ce OUG 50/2010 privind contractele de credit a intrat în vigoare.

La Volksbank a existat comisionul de risc, ceea ce este exclus din OUG 50, iar la Alpha Bank am identificat o majorare a dobânzilor, practic incorectă faţă de consumatori. Orice modificare a unui contract, orice clauză introdusă nu se poate face unilateral, iar prin actele adiţionale pe care le-au încheiat cu consumatorii nu au specificat aceste modificări”, a mai precizat Nicula.

abonare newsletter