Economie

Taxele şi impozitele locale nu se majorează în 2013

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/14/05-taxe si impozite primarie rp 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujenii vor plăti la fel ca în 2013 taxele şi impozitele locale pe clădiri, terenuri, mijloace de transport.</strong></p>

 

Cluj-Napoca este printre puţinele oraşe din ţară unde nu se majorează taxele şi impozitele locale şi se acordă bonificaţie de 10% atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice.


 

Primarul Emil Boc a anunţat astăzi că taxele şi impozitele locale vor rămâne la fel ca în 2012 şi anul viitor. Este vorba despre impozitele pe clădiri, mijloace de transport, terenuri, taxa hotelieră, taxa pentru spectacole de 2% şi taxa pentru publicitate de 2%. De asemenea, se va menţine bonificaţia de 10% pentru persoanele fizice şi juridice care vor plăti taxele şi impozitele în anumite termene. Din acest punct de vedere Cluj-Napoca este printre puţinele oraşe din ţară care acordă bonificaţie maximă tururor contribuabililor.  „Primăria a decis să propună pentru 2013 păstrarea aceluiaşi nivel pentru taxele şi impozitele locale pe care clujenii le plătesc. Cu alte cuvinte, începând cu luna ianuarie, clujenii vor plăti la fel ca în 2012 impozitul pe clădiri, terenuri şi celelalte impozite locale aferente”, a declarat primarul. Emil Boc a explicat că în momentul de faţă impozitele şi taxele locale reprezintă aproximativ 10-12% din totalul bugetului municipiului. „Din acest motiv, având în vedere că suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, soluţia nu o reprezintă majorarea taxelor şi impozitelor locale, ci găsirea de noi investiţii şi locuri de muncă ce vor genera mai multe resurse la buget pentru că din impozitul pe profit, din cotele de TVA, redevenţe, venituri proprii trebuie să avem veniturile de bază ale bugetului local şi nu neapărat din impozite şi taxe locale”, a afirmat Emil Boc.


 

Veniturile au crescut în ultimii patru ani


 

Conform Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a analiză comparativă  a realizărilor din 2008-2012 arată că, în sume absolute, realizarea veniturilor a crescut an de an de la 19,7 milioane în 2008 la peste 27,5 milioane în 2012 la persoane fizice.


Realizarea veniturilor la persoane juridice a fost puternic influenţată de firmele care au intrat în insolvenţă în ultimii ani. Realizarea veniturilor a crescut la persoanele juridice de la 38,7 milioane în 2008 la peste 47,5 milioane lei în 2012.

 


Primăriile altor oraşe au majorat impozitele

 

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au subliniat că în alte oraşe s-a decis majorarea taxelor şi impozitelor. Astfel, Oradea va mări taxele locale, pe clădiri cu 4,3%, pe terenuri agricole 20%, în cazul persoanelor fizice, iar bonificaţia este de 8%. În cazul persoanelor juridice, în Oradea s-a mers pe limita maximă a intervalului de impozitare.

Braşovul a majorat limitele maxime ale intervalului cu 20% în fiecare an, Bistriţa va majora pentru 2013 cu 10% nivelul din 2012, Timişoara a majorat anual cu 20% prevederile legale şi nu a acordat bonificaţie, iar Sibiu acordă bonificaţie la plata integrală a obligaţiilor numai pentru persoane fizice, 5%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter