Economie

Încasările la bugetul de stat sunt încă mai mici decât anul trecut la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/11/05-finante--directia finantelor publice_ft 15.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Consumul este încă suferind la nivel local dacă luăm ca punct de referinţă încasările Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj la bugetul de stat, cea mai plină puşculiţă a Finanţelor, în care se adună şi TVA-ul şi accizele.</strong></p>

Potrivit datelor aferente lunii octombrie, sumele colectate în judeţ sunt cu 400.000 de lei mai mici decât cele adunate în aceeaşi lună a anului trecut.
Cu toate că bugetul de stat a înregistrat o scădere a colectărilor, încasările DGFP Cluj la bugetul consolidat sunt cu 8 procente peste nivelul din 2011. Astfel, creşterile de 27% de la bugetul de şomaj, 8% la asigurări de sănătate şi 27% la bugetul asigurărilor sociale de stat au fost suficiente „pentru a compensa” scăderea de consum.

Startul a fost bun

Încasările DGFP Cluj pe luna ianuarie la bugetul consolidat au crescut cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 345 de milioane de lei.
Cea mai mare creştere, de 30%, a fost înregistrată în cazul bugetului fondului naţional unic de asigurări de sănătate, veniturile colectate în prima lună a anului fiind de 44 de milioane faţă de doar 34 de milioane în ianuarie 2011.
Încasările DGFP Cluj au fost în creştere şi per totalul anului trecut. Finanţele clujene au încasat atunci 3,4 miliarde de lei, cu câteva sute de milioane mai mult decât în 2010.


Ruptura a venit în vară

După ce ne-a obişnuit în fiecare lună cu încasări mai mari cu 20-30% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut, DGFP Cluj a ieşit din ritm în iulie.
Încasările DGFP Cluj la bugetul consolidat au scăzut atunci, pentru prima dată de la începutul anului, sub 100%, raportat la aceeşi lună a anului trecut.
Răspunzătoare pentru regres a fost şi atunci diminuarea încasărilor la bugetul de stat, creşterile de 22% de la bugetul de şomaj, 9% la asigurări de sănătate şi 15% la bugetul asigurărilor sociale de stat ne fiind suficiente pentru a o compensa.        

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter