monitorulcj.ro Menu
Economie

UTI și EFACEC Group vor realiza cel mai mare parc fotovoltaic din România

Compania UTI, prin linia de business Construcţii şi Facility Management, a semnat în luna octombrie 2012 contractul pentru realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din România, la Cujmir, judeţul Mehedinţi, în calitate de subantreprenor pentru lucrarile de montaj şi instalaţii. Antreprenorul lucrării este firma EFACEC Group.

Investiţia, în valoare de aproximativ 16,5 milioane de euro, se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare şi va avea o putere instalată de 12 MW, devenind în prezent cea mai mare instalaţie de produs energie solară din România. Lucrările au început la 22 octombrie 2012 şi vor fi finalizate pe 31 decembrie 2012. Instalația va cuprinde 52 000 de panouri fotovoltaice și va produce anual o cantitate de energie de aproximativ 15,470 MWH, care vor asigura necesarul energetic pentru cca 5 000 de utilizatori casnici. Centrala este 100% ecologică și are o durată de viață de 20 de ani.

În cadrul proiectului, UTI va realiza lucrările de infrastructură de acces, instalaţiile electrice generale (centura de împământare, instalaţia de paratrăznet, iluminat perimetral), automatizările electrice de tip SCADA și sistemul de securitate al obiectivului (sistem de supraveghere video şi protecţie senzitivă perimetrală).

„Pentru UTI acest proiect reprezintă o provocare, atât prin caracterul său de noutate în ceea ce priveşte experienţa companiei în domeniul energiei verde, cât şi datorită volumului complex de lucrări şi al timpului foarte scurt de execuţie, în condiţii climaterice nefavorabile”, afirmă Gabriel Davidescu – Director General, Sucursala Construction and Facility Management, UTI Grup.

UTI - grup de companii cu capital majoritar românesc, are o structură de holding, fiind organizată la nivel operaţional pe cinci linii de business: sisteme de securitate şi apărare, retail, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, managementul traficului, construcţii şi facility management. Cifra de afaceri auditată a Grupului UTI pentru anul 2011 a fost de 160 milioane de euro, în creştere faţă de anul anterior.

Acţionariatul UTI este format din: Tiberiu Urdăreanu prin TIU Holdings - 57,06%, PineBridge Investements - 27,02%, Fundaţia UTI (acţiuni alocate angajaţilor cheie din UTI prin programul Stock Option Plan) - 9,90%, alţi acţionari nominali – 6%.

EFACEC Group – este un important grup de companii, cu sediul în Portugalia, având 100 de ani de experiență în domeniul energetic și peste 4.500 de angajați. Grupul are activități în peste 65 de țări la nivel mondial și afaceri de peste 1 miliard de Euro.