Economie

România a atras 1,5 miliarde de euro prin obligaţiuni pe 7 ani plasate pe pieţele externe

<p /><strong /><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/08-bani%20euro.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România a atras miercuri 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o dobândă de 3,7 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinţă al pieţei, au declarat surse bancare, arată Mediafax.

Indicatorul midswap, care variază pe tot parcursul zilei, se plasează la ora transmiterii ştirii uşor peste1,34%, astfel că dobânda la împrumut este puţin peste 5% pe an.


Potrivit unor surse bancare, cererea totală pentru obligaţiunile emise de România a fost de circa 4,5 miliarde euro. Finanţele vizau iniţial un preţ de 3,75 puncte procentuale peste midswap.

Guvernul a mandatat recent Ministerul Finanţelor să lanseze o nouă emisiune de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, în sumă de minimum 500 milioane euro şi maximum 1,5 miliarde euro, valoare care va fi stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă.


Guvernul apreciază că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă. La începutul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro.

Cea mai recentă operaţiune derulată de România pe pieţele externe a avut loc la începutul lunii septembrie, când Finanţele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.


Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă suma de 421,5 milioane de euro atrasă în octombrie, cele 750 milioane euro împrumutate la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter