Economie

Ce instrumente de apărare au firmele împotriva „ţeparilor”?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/22/05-augustin fenesan conferinta de presa primarie _sc_001.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Liga Întreprinzătorului Român a venit cu ideea construirii unei liste negre pe forumul asociaţiei.</strong>

 

Creşterea numărului de facturi neachitate a determinat apariţia în mediul on-line a unui nou „produs” pentru firme – liste negre conţinând nume de societăţi care nu-şi achită obligaţiile sau au mari întârzieri la plată, continuu actualizate chiar de păgubiţi.


Deşi recunoaşte că are dubii în ceea ce priveşte fezabilitatea listelor, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM), spune că „în momentul de faţă nu există o altă sursă din care să te inspiri cu cine să faci afaceri”. „Noi le-am transmis membrilor că se pot inspira din astfel de liste. Neplata facturilor a devenit o problemă serioasă. Dacă până mai anii trecuţi eram în limita a 5-6%, acum gradul de neplată a facturilor trece de 10%”, a subliniat Feneşan (foto).

„În alte ţări civilizate, în regim de urgenţă se blochează conturile rău-platnicului dacă nu s-au respectat prevederile din contract, la noi legislaţia e foarte permisivă”, adaugă  Adrian Coroian, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român (LIR).


Iniţiativa lui Andrei Mardari, membru LIR, de a constitui o listă a ţeparilor pe forumul asociaţiei nu a adunat, însă,  adepţi.

Din martie plata facturilor în 30 de zile va deveni obligatorie


Cel  târziu la data de 16 martie 2013, la nivelul Uniunii Europene va deveni obligatorie respectarea directivei privind întarzierea în efectuarea plăţilor în tranzacţiilor comerciale, în momentul de faţă directiva funcţionând ca o recomandare din partea UE.

Prevederile stabilesc termenul maxim de plată a facturilor emise către firme private sau către autorităţi publice sau societăţi de stat. Astfel, statul sau autorităţile publice trebuie să platească pentru bunurile şi serviciile pe care le achiziţionează în termen de 30 de zile sau, în circumstanţe excepţionale, în termen de 60 de zile.


Potrivit noilor reglementări întreprinderile au automat dreptul sa solicite dobânzi pentru plăţile întarziate si să poată obţine o sumă minimă fixă de 40 EUR cu titlu de compensaţie a costurile de recuperare a sumelor.

Directiva este privită cu ochi buni de mediul de afaceri. „Eu întrevăd că o aplicarea recomandării va disciplina mult mediul de afaceri”, este de părere Augustin Feneşan.


UE a început campania de promovare a reglementărilor

Vicepreşedintele Comisiei Europene Antonio Tajani a lansat pe 5 octombrie la Roma o campanie de informare în toate cele 27 de state membre ale UE şi în Croaţia, pentru a încuraja încorporarea cu rapiditate a directivei, chiar înainte de termenul absolut, 16 martie 2013.
„În fiecare an, mii de IMM-uri falimentează în timp ce aşteaptă ca facturile emise de ele să le fie plătite. Suntem hotărâţi să punem capăt pagubitoarei culturi a plăţilor întârziate în Europa, care au fost de mult timp un subiect de nemulţumire în mediul de afaceri. Este limpede că punerea în aplicare cât mai curând a directivei referitoare la plăţile întarziate în legislaţia statelor membre este o urgenţă. Aceasta va oferi un sprijin esenţial IMM-urilor europene în contextul actualei crize economice, în condiţiile în care accesul la credite a devenit dificil. Este, de asemenea, vital ca întreprinderile europene, în special IMM-urile, să-şi cunoască drepturile şi să cunoască modul cel mai bun în care pot face uz de acestea”, a argumentat iniţiativa vicepreşedintele CE.



abonare newsletter