Economie

Trio-ul clujean care suferă de lipsa lichidității

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/09/06-lichiditate--iosif%20pop%20td%20175.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /></strong><strong>În cazul Carbochim, au trecut aproape două luni de la ultima tranzacţie pe BVB.</strong></p>

Reprezentării foarte slabe pe care o are Clujul pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) i se adaugă lichiditatea foarte scăzută a trei dintre cele 5 cinci companii listate, frecvenţa de tranzacţionare a titlurilor depăşind chiar şi câteva luni.

Acţiunile Transilvania Construcţii au fost tranzacţionate ultima dată la mijlocul săptămânii trecute, şi atunci volumul fiind unul modic – s-au vândut 5 titluri pentru 115 lei. Dar acesta este un caz fericit. Carbochim a înregistrat ultima operaţiune de vânzare la 17 august, când s-a tranzacţionat într-adevăr un număr mai mare de acţiuni. Nici Armătura nu stă mai bine la lichiditate, ultima operaţiune având loc pe 21 septembrie.

Ce „hibe” au societăţile clujene?

„Sunt câteva motive esenţiale pentru lichiditatea scăzută a titlurilor. În primul rând interesul pentru aceste titluri e direct legat de performanţa activităţilor de bază şi de procentul de acţiuni deţinut de acţionari – la Armătura sunt dispute sindicale pe fondul problemelor financiare, la Carbochim şi la Banca Transilvania e o concentrare mare de capital pe mâna unui singur acţionar, ambele fiind situaţii care descurajează. În al doilea rând există opţiuni, alternative de plasament, reprezentate de alte titluri care oferă prin oscilaţii de la zi la zi oportunităţi pentru speculatori. Titlurile Băncii Transilvania sunt un astfel de exemplu, de la 0,8 lei/acţiune la începutul anului la aproape 1,2 lei/acţiune acum e o plajă largă pe care poţi să joci. Oltchim a oferit, de asemenea, pe fondul incertitudinii, mai bine de 4 luni de speculaţii, cu creşteri şi scăderi de 15%”, explică Iosif Pop, preşedintele Imofinance.
Adrian Ormenişan, şeful Serviciului Intermediere Clienţi, din cadrul S.S.I.F. Broker, adaugă şi „evoluţia” pieţei la cauzele care stau la baza ilichidităţii titlurilor celor trei companii.
„Nu se fac tranzacţii pentru că speculatorii care sunt pe piaţa de capital doresc lichiditate, iar investitorii cumpără titluri la companii de unde să le fie uşor să iasă în caz că se întâmplă ceva. Din atractivitatea pe bursă îşi pierd şi întreprinderile care au deja un acţionar cu un procent semnificativ de titluri. La argumentele enumerate mai sus se adaugă şi conjunctura, evoluţia pieţei şi factorii externi. În ultimele şase luni nivelul de tranzacţionare a fost destul de scăzut pe întreaga bursă”,  explică Ormenişan.

Piaţa românească, împânzită de speculanţi

Investiţiile care aduc profit după o perioadă mai lungă de timp nu reprezintă atractivitate pentru deţinătorii de capital, ca dovadă că majoritatea afaceriştilor alocă fonduri pentru proiecte de scurtă durată cu rezultate care să vină în scurt timp. Trendul resimţit în întregul mediu de afaceri este foarte vizibil în ceea ce priveşte operaţiunile pe bursă.
„Eu am spus de multe ori şi o repet: Bursa de la Bucureşti e prea transparentă şi prea speculativă pentru a fi atractivă pentru investiţii pe termen lung”, concluzionează Iosif Pop.

abonare newsletter