Economie

Primăria a încasat în primele 9 luni peste 71 de mil. de lei din taxe şi impozite

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/05/04-primarie_eroilor_taxe_ds_09.jpg" border="0" align="left" />Dovadă că nici anul acesta mediul economic nu se mişcă foarte bine stă gradul total de încasare a taxelor şi impozitelor de la persoanele juridice, care a fost mai mic cu 7% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.</strong></p>

Primăria municipiului Cluj-Napoca a încasat, până în octombrie, prin Direcţia de Taxe şi Impozite, peste 71 de mil. de lei, reprezentând venit la bugetul local, din taxe şi impozite locale datorate de contribuabilii clujeni în anul 2012.

Suma este mai mare cu 800.000 de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut deşi procentele de încasare s-au menţinut relativ constante
Cei mai mulţi bani la bugetul local au venit şi de această dată de la persoanele juridice, care au lăsat în vistieria Primăriei Cluj-Napoca peste 45 de mil. de lei, în contul imozitelor şi taxelor pe terenuri, clădiri şi autoturisme.
Cea mai mare parte a sumei colectate de la fime au reprezentat-o dările pentru clădiri, respectiv 35 de mil. de lei, aproximativ 64% din totalul obligaţiilor societăţilor comerciale pe 2012, pentru această categorie de active. Comparativ cu 2011 însă, nivelul de colectare a scăzut cu 10% pe acest segment. Atunci se adunau în primele 9 luni ale anului aproximativ 33 de mil, dintr-un total de 45 de mil.
Grade mai mari de încasare, însă raportat la debite mult mai mici au avut taxele şi impozitele pe terenuri (s-au colectat 1,7 mil. de lei din 2,4 mil., adică 72%), şi dările pentru autovehicule (s-au colectat 8,5 mil. de lei din 12 mil., adică 72,5% din totalul de încasat în acest an).

Persoanele fizice, mai buni platnici decât anul trecut

Dacă în cazul firmelor s-a observat o scădere a colectărilor, în cazul persoanelor juridice suma încasată a crescut cu câteva sute de mii, în procente reprezentând un plus de o unitate, de la 76% la sfârşitul lui septembrie 2011, la 77% la finele aceleaşi luni din 2012.
Tot impozitele pe clădiri au adus cele mai mari încasări, determinând totodată cele mai consistente ieşiri de numerar din buzunarele clujenilor. S-au încasat 16 mil. de lei, faţă de puţin peste 2 mil pentru terenuri şi aproape 8 mil. pentru autovehicule. De observat că taxele şi impozitele pentru autovehicule încasate de la persoanele fizice sunt aproape de totalul colectat de la persoanele juridice, aceasta fiind singura categorie în care valorile sunt apropiate.

Anul viitor, încasările ar trebui să crească semnificativ

Vă reamintim că impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de Hotărâre al Ministerul Finanţelor, fiind aşteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei în următorii trei ani.
În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.

abonare newsletter