Economie

Clujenii, printre ardelenii cei mai hotărâţi să plece în străinătate

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/02/06-ardeleni.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Aproape 11% dintre aplicaţiile pentru job-uri, trimise din Ardeal şi Banat pe portalul Tjobs.ro, aparţin clujenilor.</strong></p>

Dintre cele peste 16.000 de aplicaţii on-line pentru locuri de muncă în străinătate, trimise în luna august din judeţele din Transilvania şi Banat, aproape 11% aveau ca expeditori locuitori ai Clujului, potrivit unei statistici Tjobs.ro, site specializat în intermedierea recrutării de forţă de muncă.

Procentul ne clasează pe locul trei după Timiş care a cumulat 13,91% dintre aplicaţii şi Braşov cu 11,30%. Mai puţin interesaţi de munca în străinătate sunt sătmărenii, sălăjenii , bistriţenii şi locuitorii judeţului Alba, care nu au atins cumulat procentul înregistrat de clujeni.


Europa, prima opţiune

Ardelenii şi bănăţenii au optat în proporţie de 92,47 % pentru ofertele care vizau ţări europene. Italia revine în preferinţele transilvănenilor, cu o creştere de 94% a CV-urilor depuse.


Tot o creştere semnificativă a fost înregistrată şi în cazul Germaniei, care a adunat peste 4.000 de CV-uri, cu 160,52 % mai multe decât în luna iulie. Marea Britanie a contabilizat aproximativ 3.000 de CV-uri, Italia peste 1.600 de CV-uri, Franţa cu puţin sub pragul de 1.500 de CV-uri, dar cu 50,51 % mai multe decât în luna iulie şi Belgia 820 de CV-uri.

O majorare semnificativă a candidaturilor au înregistrat-o şi ofertele din agricultură, consemnând o creştere a numărului de aplicaţii cu peste 300 %.


Într-un „Top 5 aplicări pe departamente”, „construcţii / amenajări” a ocupat, locul I (cu peste 1.400 de CV-uri primite, cu 79,74 % mai multe decât în luna iulie), urmat de: “agricultură / silvicultură / zootehnie” (cu peste 2.000 de CV-uri primite, cu 379,64 % mai multe decât în iulie), „hoteluri / turism” (cu 2.308 de CV-uri primite, cu 9,02 % mai multe decât în iulie), „îngrijire bătrâni / asistenţă socială” (cu aproximativ 1.400 de CV-uri primite, cu 33,93 % mai multe decât în luna iulie) şi „au Pair / babysitter / îngrijire copii ” (cu 1.082 de CV-uri primite, cu 203,93 % mai multe decât iunie).

Anunţuri-magnet pentru ardeleni şi bănăţeni


Un top al anunţurilor care au cumulat cele mai multe aplicări în luna august, indică interesul ardelenilor şi bănăţenii pentru muncile sezoniere: 51,84 % din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă sezoniere (anume „hoteluri / turism”, „construcţii / amenajări”, „restaurant / catering”), 25,76 % de joburile specializate („transport” şi „personal medical şi sanitar”) şi 22,40 % au vizat joburile necalificate („îngrijire bătrâni”), se arată în comunicatul emis de Tjobs.ro.

Cele 15 anunţuri care au adunat cele mai multe CV-uri depuse ofereau poziţii vacante în Germania (6 anunţuri), Italia (2 anuţuri), Belgia (2 anunţuri), Marea Britanie (1 anunţ), Franţa (1 anunț), Italia (1 anunț), S.U.A. (1 anunţ) şi Belgia (1 anunţ).


Profilul celor care îşi cauta un job în străinătate?

Potrivit datelor furnizate de portalul de specialitate, bărbaţii au fost cu o treime mai numeroşi decât femeile în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă în străinătate prin intermediul Internetului. În schimb ardelencele şi bănăţencele au preferat contactul direct cu recrutorii profesionişti şi trimiterea CV-ului în mod tradiţional, prin poştă, fax sau personal.

Profilul aplicanţilor online din Transilvania şi Banat, definit din perspectiva studiilor urmate, arată că cei mai mulţi dintre aplicanţi au studii medii, 35,17 % dintre ardeleni şi bănăţeni, 27,58 % au studii superioare, iar 18,06 % au „alte tipuri de studii”. În schimb, 19,19 % dintre aplicanţi s-au declarat fără „studii liceale”.

Din punctul de vedere al statutului social, locuitori din cele două regiuni înscrişi pe platforma online Tjobs.ro, sunt puţin peste jumătate necăsătoriţi un procent importatant dintre utilizatori având copii.

abonare newsletter