Economie

Concurenţă scăzută pentru Colegiul Camerei Agricole Cluj

<p /><strong>În ultima zi de depunere a candidaturilor erau înregistraţi 23 de concurenţi pentru 25 de locuri disponibile.</strong>

Clujenii nu s-au arătat foarte interesaţi de locurile din colegiul viitoarei Camere Agricole Judeţene, deşi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ), noua strucutură va avea un rol deosebit de impoartant în susţinerea intereselor fermierilor. Dovadă stă numărul mic de candidaturi depuse până ieri, ultima zi de înscriere pe liste.

Conform datelor centralizate de DAJ Cluj, până ieri la prânz, erau depuse mai puţine candidaturi decât locuri vacante, respectiv 23 de candidaturi pentru cele 25 de locuri disponibile: 10 locuri pentru reprezentanţii patronatelor din domeniul agricol şi conexe, înregistrate la nivel judeţean; două locuri pentru reprezentanţii patronatelor din domeniul agricol şi conexe şi încă două locuri pentru reprezentanţii sindicatelor; două locuri pentru reprezentanţii cooperativelor agricole; un loc pentru reprezentanţii aleşi ai proprietarilor de păduri şi/sau ai composesoratelor; un loc pentru reprezentanţii unităţilor de cercetare/ învăţământ din domeniul agricol; 3 locuri pentru reprezentanţii fermierilor, susţinuţi de fermieri cu drept de vot; 3 locuri pentru reprezentanţii tinerilor fermieri; un loc pentru reprezentanţii medicilor veterinari.


Camera se va putea constitui abia după alegerea celor 25 de membri ai Colegiului Judeţean. Pe lângă colegiu, în structura camerei este inclus şi un birou permanant. Pentru reprezentativitate în teritoriu vor fi oganizate camere agricole zonale fără personalitate juridică, numărul lor acestora fiind condiţionat  de numărul agricultorilor din respectivele zone înregistraţi la APIA.

Scrutinul este planificat pentru ultima decadă a lunii octombrie, când vor fi deschise secţii de votare în fiecare comună a judeţului.


La urne sunt aşteptaţi aproximativ 34.000 de clujeni cu drept de vot – cetăţeni care desfăşoară activităţi în agricultură conform listei APIA şi a ocoalelor silvice.

 


Ce atribuţii va avea Camera?

 


Camerele agricole sunt create în scopul reprezentării şi promovării intereselor fermierilor agricoli, persoane fizice sau juridice din agricultură, cu toate ramurile ei.

Astfel că vor oferi consultanţă şi vor promova politica agricolă comună, programele naţionale de dezvoltare rurală, strategia şi politicile României de susţinere financiară.


„Camera va avea rol de reprezentant direct al fermierului în relaţie cu Ministerul Agriculturii. Va trebui să asigure o comunicare mai fluentă cu ministerul. Practic tot ce înseamnă informaţie de la minister la agricultori şi viceversa va fi transmisă prin cameră”, explică Iuliu Săutean, şef servicu în cadrul DAJ Cluj.

 

abonare newsletter