Economie

Salarii incredibile la Cluj-Napoca!

<p><strong><img src="documente/stories/crestere economica1.jpg" border="0" align="left" />Monitorul de Cluj prezintă topul salariilor obţinute la nivelul municipiului. Cel mai mare câştig trece de 97.000 de lei lunar (aproape un miliard de lei vechi)!</strong></p>

Încetinirea activităţii economice pare a nu fi afectat salariile încasate anul trecut de unii clujeni, care par de-a dreptul ireale. În timp ce majoritatea firmelor doar visează la profituri de 1.000.000 de lei pe an, primele cinci salarii înregistrate la nivelul local depăşesc această sumă.
Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, la cererea Monitorul de Cluj,  primele cinci salarii încasate în 2011 în Cluj-Napoca pornesc de la 83.000 de lei pe lună şi ajung la aproape 100.000 de lei pe lună.
Primul în top este un clujean care a încasat pe parcursul anului trecut venituri salariale de 1.172.983 lei, urmat de un alt angajat cu 1.102.511 lei şi, la mică distanţă, un alt locuitor al municipiului cu 1.095.448 de lei, clasamentul fiind completat de alte salarii de ordinul milioanelor, respectiv 1.042.388 de lei pe poziţia a patra şi 1.001.053 de lei pe poziţia a cincea.

De 64 de ori mai mult decât salariul mediu pe judeţ

Un clujean de rând trebuie să lucreze 64 de luni, adică mai bine de 5 ani pentru a reuşi să câştige cât liderul clasamentului într-o lună şi asta presupunând că este remunerat cu salariul mediu pe economie, care depăşeşte la nivel local cu puţin 1.500 de lei.
Un salariat care primeşte lunar salariul minim ar trebui să lucreze peste 10 ani pentru a obţine câştigul realizat în 30 de zile de „primul angajat” al municipiului.

Cine ar putea fi recordmenii?

În opinia directorului Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, Ştefan Dimitriu, câştigurile salariale ar putea aparţine unor directori de bănci sau unor medici care lucrează pentru firme private din domeniul sănătăţii.  „Trebuie să fie firme foarte profitabile din domeiul privat”, subliniază Dimitriu.
Este cunoscut că printre cele mai bine remunerate poziţii se numără cele de top management, la domenii conducând IT-ul.

Salariile în mediul privat au crescut cu 5% în 2012

Salariile angajaţilor din companiile private au crescut în acest an în medie cu 5,1%, dinamică similară cu cea din 2011, cea mai mare majorare, de 8%, înregistrându-se în sectorul auto, iar pentru acest an firmele bugetează un avans salarial de 6,1%, potrivit unui studiu al PwC România.
Sectoarele economice în care s-au înregistrat majorări salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic şi cel de servicii externalizate (toate raportând creşteri salariale medii în jur de 6%), în vreme ce sectorul bancar, cel de retail şi turismul au înregistrat creşteri salariale sub media naţională, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell.
Pentru 2013, aşteptările sunt comparabile cu cele din anii trecuţi, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell România 2012 bugetând în medie creşteri salariale de 6,1%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter