Economie

ADR N-V şi IRCETT, păgubiţii „fără vină”

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/14/03-claudiu cosieru afaceristi clujeni la masa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cum se poate să ai venituri de 10 milioane de lei şi să nu observi lipsa câtorva milioane?</strong></p>


Prezentarea trimfală a descoperirii neregulilor, după un an jumătate de la sustragerea primei sume, pare a-i scuti pe reprezentanţii Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și IRCETT de explicaţii suplimentare.
Astfel că, persoana de contact din cadrul Institutului Regional de Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT) Cluj-Napoca, Cristina David, a închis telefonul imediat ce reporterul Monitorul de Cluj s-a prezentat, iar reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR N-V), mai politicoşi, fie nu răspund la telefon, cum se întâmplă în cazul directorului Claudiu Coşier (foto dreapta), fie ne-au refuzat în mod elegant, cum s-a întâmplat în cazul Andreei Marcu, expert în comunicare al agenţiei, care ne-a făcut cunoscut faptul că a avut loc o conferinţă de presă pe această tema vineri şi că preferă să nu mai continue discuţiile, dar că va încerca să-i transmită întrebările domnului director dacă le trimitem prin e-mail. De notat că răspunsul se lasă încă aşteptat.
Vă reamintim că ADR N-V a făcut vineri precizări legate de cazul devalizării conturilor. „În primul rând precizăm faptul că plângerea penală a fost întocmită de noi, dar prima plângere penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj în 24 iulie 2012, fiind urmată de o altă plângere depusa la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –DNA – Serviciul Teritorial Cluj, în 26 iulie 2012. Am procedat în acest fel întrucât de la început, fără încă a cunoaşte dimensiunea faptelor penale, am considerat necesar să facem plângerea penală cât mai repede, atât pentru a reduce impactul fenomenului infracţional cât şi pentru a spori şansele de recuperare a prejudiciului”, se subliniază în comunicatul de presă emis la sfârşitul săptămânii trecute de instituţie.

ADR N-V a avut venituri de 10 milioane de lei în 2011

Potrivit raportului pe 2011 instituţia a realizat în 2011 venituri totale de 10.480.191 lei. În condiţiile în care sumele sustrase prin înşelăciune de la agenţie şi IRCETT începând cu ianuarie 2011, până în iulie 2012, au fost evaluate la 7.667.212 lei (1,8 milioane de euro) ne întrebăm cum se poate ca înşelăciunea să fi trecut atâtea luni neobservată. Precizăm că fondurile retrase nu sunt fonduri europene încasate şi apoi deturnate, ci fonduri proprii.

Cum își lăuda ADR „managementul inovativ”

Surprinderea e cu atât mai mare cu cât, în raportul pe 2011, ADR N-V se laudă cu „supervizarea activităţilor privind managementul financiar pentru toate activităţile derulate”, precum şi cu „simplificarea şi inovarea procedurilor de management” . „Managementul  financiar  şi  al  gestiunii  contabile  a  ADR  Nord-Vest  s-a  realizat  în  2011  prin  stabilirea  strategiilor financiare  şi  de  investiţii,  administrarea  şi  gestionarea  eficientă  a  bunurilor  din  patrimoniu,  cu  respectarea  dispoziţiilor
legale în vigoare, planificarea bugetului agenţiei şi urmărirea execuţiei acestuia, coordonarea şi supervizarea activităţilor privind managementul  financiar pentru  toate activităţile derulate, organizarea şi conducerea contabilităţii,  în conformitate
cu  dispoziţiile  legale  în  vigoare,  întocmirea  lunară  de  balanţe  de  verificare  sintetice  şi  analitice,  întocmirea Registrului jurnal şi a Registrului de  inventar, elaborarea  «Bilanţului contabil», asigurarea şi calcularea drepturilor salariale şi a altor drepturi  de  personal,  actualizarea  permanentă  a  registrului  electronic  de  evidenţă  a  salariaţilor  etc.  Între  rezultatele obţinute s-au numărat: cash-flow-uri periodice elaborate; drepturile salariale pentru angajaţii Agenţiei asigurate la termen; plăţi făcute la termen atât către bugetul de stat cât şi către terţi; bilanţ elaborat”, se arată în raportul pe 2011 al instituţiei.

Ce a făcut controlul intern?

Controlul intern este unul dintre funcţiile îmbunătăţite pe parcursul lui 20011, potrivit concluziilor raportului. „În cursul anului 2011, ADR Nord-Vest a dus mai departe dezvoltarea conceptului de implementare a sistemului de  management  financiar  şi  a  funcţiei  manageriale  de  control  intern,  prin  creşterea  eficientei  şi  eficacităţii acestora  având la bază prevederile COSO (Comitetul Entităţilor Publice de Sponsorizare a Comisiei Treadway – SUA)  şi COCO  (Institutul Canadian al Contabililor Autorizaţi  - Criteria of Control) prin: stabilierea obiectivelor anuale, planificarea resurselor pentru realizarea obiectivelor şi organizarea activităţilor specifice, actualizarea şi revizuirea permanentă a procedurilor, precum şi managementul riscurilor”, se precizează în document.

Uioreanu se teme să nu fie blocate fondurile agenţiei

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, conducătorul instituţiei cu cea mai mare contribuţie la veniturile ADR N-V în 2011, a evitat să nominalizeze vinovaţi pentru situaţia creată, dar s-a arătat îngrijorat pentru o eventuală blocare a fondurilor instituţiei.
„Mă îngrijorează situaţia deoarece s-ar putea ca până la finalizarea anchetei să fie blocate fondurile ADR N-V, în condiţiile în care Consiliul Judeţean Cluj are mai multe proiecte care se desfăşoară prin intermediul agenţiei”, a spus preşedintele .

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter