Economie

Peste 2 mld € aşteaptă să se materializeze în proiecte clujene

<p><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/30/06-investitie-autostrada bors-brasov_ft 07.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />În plan, majoritatea investiţiilor se vor realiza în urma unor parteneriate între domeniul public şi cel privat.</strong></p>

Sute de miliarde de euro ar trebui „să se reverse” asupra judeţului nostru în perioada următoare, ca urmare a demarării unor proiecte de mare amploare. Banii sunt aşteptaţi să vină atât de la bugetul de stat, cât şi din conturile unor investitori privaţi.

Demararea investiţiilor ar aduce locuri de muncă pentru câteva sute de clujeni, care ar urma să fie angrenaţi în realizarea lucrărilor şi pentru încă câteva sute la finalizarea acestora.

Cele mai costisitoare proiecte judeţene

Printre investiţiile locale care au bugete de execuţie estimate la peste 100 de milioane de euro se numără Parcul industrial Turda, Spitalul Regional de Urgenţă Floreşti şi Centrul Cultural Transilvania. Cu excepţia primului caz, în care investiţia are un calendar bine stabilit, pentru celelalte două investiţii termenele sunt „înceţoşate”.
Şantierul parcului industrial Turda, situat pe fosta păşune a municipiului a fost inaugurat la jumătatea lunii mai de investitorii de la Graells & Llonch şi Europa Capital. Parcul va „înghiţi” aproximativ 200 de milioane de euro şi este estimat a se finaliza în 5 ani, când va dispune de peste 400.000 de mp închiriaţi. Dacă va fi ocupat la capacitate maximă, dezvoltatorii aproximează că vor fi create peste 3.000 de locuri de muncă. La final, proiectul va număra peste 70 de hale, prima dintre ele urmând a fi terminată în noiembrie.Investiţia este dezvoltată de spaniolii de la Graells & Lloch, care au declarat că aduc în proporţie de 95% capital propriu pentru construcţia parcului, şi de fondul european de investiţii Europa Capital care furnizează terenul pentru investiţie.
În schimb, lucrările de construcţie ale spitalului de urgenţă din Floreşti, proiect estimat la aproximativ 150 mil. euro, ar fi trebuit să demareze în toamna acestui an, potrivit calendarului trasat de fostul preşedinte la Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, însă potrivit actualului preşedinte al CJ, Horea Uioreanu proiectul ar putea fi amânat până în 2014, atât din cauza incertitudinii amplasamentului, cât şi din cauza întârzierii alocării de fonduri de la Guvern.
Uioreanu, a spus recent că faţă de amplasamentul anunţat iniţial pentru proiectul Spitalului Regional a fost predată cu proces verbal doar o parcelă de 6 hectare, urmând ca restul de 8,4 hectare să se predea de-abia după ce Ministerul Apărării va reuşi să-şi mute depozitul de armament.
Tişe a răspuns la acuzaţiile noului preşedinte, spunând despre acesta că este incompetent sau mincinos, „ori şi una şi alta”, deoarece terenul pe care ar urma să fie construit spitalul regional de urgenţă din comuna clujeană Floreşti este liber de sarcini.
Nici în cazul Centrului Cultural Transilvania, investiţie estimată la 100 de mil. de euro situaţia nu este certă, data exactă de demarare a lucrărilor ne fiind cunoscută nici în prezent, cu toate că acum câteva luni se anunţa demararea cât mai rapidă a lucrărilor.

Minime şi maxime în listă

Tronsonul de autostrada 3a1 Cluj Vest (Gilău) – Nădăşelu este cel mai „ieftin” dintre proiectele de milioane ale Clujului care aşteaptă demararea. Valoarea totală estimată a contractului de proiectare şi construcţie se ridică la 73 de mil. de euro.
Disputele politice au lăsat la prăfuit şi realizarea Tarniţa-Lăpuşteşti, prima hidrocentrală cu acumulare prin pompaj din România şi cea mai mare investiţie preconizată pentru următoarea perioadă în judeţ, în valoare de peste 1,6 mld. de euro, deşi la nivel declarativ acestea se numără printre obiectivele pe termen scurt ale Guvernului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter