Economie

Clujul, reprezentat în topul celor mai profitabile 50 de companii din România

<p><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/13/03-profit--banca transilvania 3_ag.jpg" border="0" align="right" />Cine conduce clasamentul local, cine a fost omis şi ce schimbări au intervenit faţă de 2010?</strong></p>

Publicaţia online de business, wall-street.ro, a întocmit, pe baza datelor de la Registrul Comerţului clasamentul celor mai profitabile 50 de companii din România pe 2011. Clujul este reprezentat în top de Banca Transilvania, situată pe poziţia 28, cu peste 131 de milioane de lei profit net, urmată de Terapia, pe poziţia 37 cu un rezultat net de 95 de milioane de lei.

BT a realizat o cifră de afaceri de peste 6 miliarde de lei, având un număr mediu de 5.933 de angajaţi, în timp ce Terapia a avut venituri de 421 de milioane de lei, obţinute cu un număr mediu de 667 de angajaţi.

Ce s-a schimbat faţă de clasamentul aferent exerciţiului 2010?

Topul nu a suferit doar modificări de poziţionare, ci şi de componenţă. Marea absentă este Nokia, ocupanta locului 17 în clasamentul anterior, care a rămas în buzunar cu 247 milioane de lei în urma anului fiscal 2010, conducând cu această sumă detaşat pe plan local. O altă companie cu sediul în judeţ care lipseşte din top anul acesta este Mol. Societatea ungară ocupa locul secund pe plan local şi poziţia 44 la nivel naţional.
O clasare mai bună faţă de anul trecut a obţinut Terapia, care era a 50-a pe România după rezultatele anului 2010. Banca Transilvania nu se situa nici măcar în primii 100 pe ţară.

Top 50 omite cea mai profitabilă firmă clujeană

Redactorii wall-street.ro nu au inclus însă, în clasament, surpriza locală a exerciţiului anterior, cea mai profitabilă companie clujeană încadrată la contribuabili mijlocii, care a obţinut în 2011 un profit de peste 620 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate Monitorul de Cluj de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Suma este semnificativ mai mare decât maximele locale ale anului 2010, reuşind să depăşească chiar liderul marilor contribuabili, Nokia. Detaşarea de maximul atins în exerciţiul precedent la categoria din care face parte este „demnă de cartea recordurilor”, profitul raportat depăşind de 20 de ori cele 30 de milioane obţinute de Energobit.
Numele lider-ului local este încă o enigmă, DGFP refuzând să-l facă public din cauza dreptului contribuabilului la confidenţialitate. Printre posibilităţi s-ar putea număra câştigătoarea categoriei contribuabili mojlocii de anul trecut, Energobit. Contactaţi de Monitorul de Cluj, reprezentantţii companiei au evitat însă să precizeze dacă profitul le aparţine sau nu.

Care sunt liderii la nivel naţional?

OMV rămâne cea mai mai profitabilă companie din ţară şi anul acesta înregistrând un profit net de circa 3,68 miliarde de lei (în jur de 870 milioane de euro), dublu faţă de rezultatul anului trecut, când plusul a fost 427 de milioane de euro. Pe locul doi se situează Termoelectrica, cu 1,59 miliarde de lei, urmată de Romgaz cu 1,03 miliarde.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter