Economie

Studenţii USAMV, fermieri pentru 10 zile

<p /><strong>130 de tineri ai universităţii clujene au participat la un program de practică desfăşurat atât în ţară, la ferme din Turda, cât şi în Danemarca sau Ungaria.</strong>

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a luat în serios recomandarea comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş – mai multă practică şi mai puţină teorie –, potrivit rectorului Doru Pamfil, luând parte la proiectul AgroCariera.
Programul s-a desfăşurat la nivel naţional, în total beneficiind de el 400 de studenţi din anii II şi III de studiu ai facultăţilor de agricultură din Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Craiova.
Proiectul îşi propune să conducă la facilitarea angajării tinerilor absolvenţi prin îmbunătăţirea abilităţilor şi deprinderilor necesare ocupării unui loc de muncă în domeniu, corelate cu necesităţile şi cerinţele de pe piaţa muncii.
„Pe parcursul celor 18 luni în care s-au desfăşurat cele 40 de stagii de pregătire practică, profesorii au lucrat direct pe teren cu cei 400 de studenţi, componenta teoretică a stagiilor fiind combinată în paralel cu cea practică, determinând, astfel, un impact maxim al acumulării de cunoştinţe”, arată Carmen Sasu, manager de proiect, AgroCariera. Desfăşuurate sub sloganul „Startul tău pentru o carieră în agricultură”, stagiile sunt cofinanţate prin bani europeni.

Viitorul e agrobusiness

Domeniul are un potenţial foarte mare de dezvoltare în România, atât la nivelul oportunităţilor oferite mediului de afaceri, cât şi al forţei de muncă, potrivit lui Robert Arsene, directorul general Agricover, aplicantul principal în cadrul proiectului. Pentru fructificarea oportunităţilor acesta subliniază importanţa creării unei culturi agricole.
„Putem beneficia de acest potenţial doar dacă jucătorii existenţi la momentul actual în această industrie, de la instituţii până la manageri, antreprenori şi tineri aflaţi la început de drum vor împărtăşi aceleaşi standarde de calitate, atât din punctul de vedere al tehnologiilor, cât şi al proceselor”, afirmă omul de afaceri.

Agricultura, o afacere ca oricare alta

În cadrul conferinţei de prezentarea a rezultatelor proiectului, desfăşurată ieri la Cluj-Napoca, tinerii studenţi au fost atenţionaţi să se întoarcă cu picioarele pe pământ şi să pună pe primul loc eficienţa afacerii, nu vocaţia de fermier. „Trebuie să gândeşti activitatea ca un business, a fi fermier nu e un mod de viaţă, trebuie să fiţi atenţi, pe lângă tehnologie şi producţie dacă sunteţi pe plus sau nu”, a atras atenţia Ovidiu Onişor, reprezentant S.C. Ada Prod Com S.R.L., firmă care a primit în practică câţiva dintre studenţii clujeni.

abonare newsletter