monitorulcj.ro Menu
Economie

Asociere pentru realizarea parcului industrial Tetarom V, în Luna

Tetarom V ar urma să creeze locuri de muncă pentru muncitorii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii.

Consiliul Judeţean Cluj se asociază cu primăriile din Câmpia Turzii şi comuna Luna pentru a crea parcul industrial Tetarom V, în Luna, pe o suprafaţă de 60 de hectare.Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a anunţat la începutul lunii trecute intenţia realizării unui nou parc industrial, Tetarom V. Acesta ar urma să fie realizat în comuna Luna şi se va întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare. Alexandru Coroian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj a declarat, în luna aprilie, că parcul industrial Tetarom V va fi specializat astfel încât să absoarbă muncitorii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii.Primul pas pentru crearea parcului industrial va fi făcut astăzi, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean când va fi supus votului consilierilor proiectul de hotărâre privind asocierea dintre judeţul Cluj, municipiul Câmpia Turzii şi comuna Luna. „Obiectul acestui parteneriat constă în stabilirea drepturilor şi obligaţiilor părţilor, contribuţia fiecărei părţi la finanţarea cheltuielilor totale precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului”.

70% din finanţare, asigurată de Consiliul Judeţean

Conform contractului de asociere, Consiliul Judeţean Cluj va cofinanţa proiectul cu 70%  din valoarea totală a acestuia, iar Primăria Câmpia Turzii, cu 30%. Primăria comunei Luna nu va contribui financiar la implementarea parcului industrial, aportul acesteia fiind reprezentat de folosinţa terenului, în suprafaţă de 60 hectare.

Autorităţile speră să atragă investitori străini

În contractul de asociere se specifică faptul că obiectivele acestui parteneriat sunt creşterea numărului locurilor de muncă, sporirea volumului investiţiilor străine directe, crearea şi dezvoltarea unor industrii de înaltă tehnologie, dezvoltarea de activităţi care să determine angajarea personalului înalt calificat, creşterea capacităţii de satisfacere a pieţei interne, de majorare a exportului şi reducere a importurilor de produse industriale. „În judeţul Cluj există un interes ridicat din partea investitorilor, în vederea realizării de investiţii în parcuri industriale chiar în apropierea terenului propus prin proiect”, se arată în proiectul de hotărâre.În judeţul Cluj sunt deschise deja trei parcuri Tetarom: Tetarom I pe strada Tăietura Turcului, Tetarom II pe Bulevardul Muncii şi Tetarom III în comuna Jucu, unde urmează să investească DeLonghi şi Bosch. De asemenea, Tetarom IV se află în fază de proiect şi va fi ridicat în comuna Feleacu.