Economie

Meteorologii anunță condiţii favorabile pentru culturile agricole

<p>Rezerva de umiditate din solul agricol va fi satisfăcătoare atât la culturile grâului de toamnă, cât şi la porumb, pe fondul caracteristicilor meteorologice prognozate de către specialişti în următorul interval, relevă estimarea agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 26 mai - 1 iunie.</p>


Astfel, potrivit sursei citate, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local, în sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se vor menţine deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).
Totodată, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Specialiştii menţionează că, în condiţiile agrometeorologice existente, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii. În schimb, vor putea avea loc lucrări agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile manuale şi mecanice, erbicidări), lucrări de combatere a bolilor şi dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi administrarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.
Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 26 mai - 1 iunie, va predomina o vreme instabilă, în aproape toată ţara, iar în general regimul termic al aerului va fi apropiat de normalul perioadei, în majoritatea regiunilor agricole.

 

abonare newsletter