monitorulcj.ro Menu
Economie

Primele pensii ajung la pensionarii clujeni

După ce, mai bine de un an, pensionarilor li s-a reţinut o parte din venit pentru sănătate, luna aceasta este prima în care pensiile nu li s-au mai impozitat.

 

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.

Curtea Constituţională a constatat însă că procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate pierde, astfel, în acest an peste 760 milioane de lei din stoparea încasării unei părţi din contribuţia la sănătate percepută până în prezent la pensii de peste 740 de lei, pierderea calculată pentru perioada următoare la nivelul unui an depăşind 1,1 miliarde de lei.

Pierderea este calculată, conform unui document guvernamental, din oprirea încasării CASS de la aproximativ 2,35 milioane de pensionari.

Bugetul de stat va fi alimentat însă cu un plus de 70 milioane lei, sub forma impozitului pe venit, ca efect al creşterii uşoare a pensiilor prin includerea părţii respective din CASS. Pentru un an întreg, impozitul pe venit suplimentar este estimat la 105 milioane de lei.