monitorulcj.ro Menu
Economie

Prima Casă, acum și în urmă cu trei ani

Tăierea de preţuri adusă de criză a făcut ca oferta inclusă în bugetul maxim accesibil prin program să fie mult mai consistentă.

În cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casă, oferta pe acest segment a crescut considerabil, conform unei analize realizate de imobiliare.ro.Dacă în iunie 2009, apartamentele vechi cu două camere erau vizate în principal, după aproape trei ani, adresabilitatea programului s-a lărgit astfel încât aplicanţii la acest program au în momentul de faţă semnificativ mai multe opţiuni de achiziţie în limita bugetului impus de către stat.Cu 20% mai multe apartamente cu două camere accesibileDacă, în urmă cu aproape trei ani, 72% dintre apartamentele vechi cu două camere se încadrau în bugetul maxim accesibil prin Prima Casă, astăzi locuinţele care se încadrează în bugetul de 60.000 de euro deţin o cotă de 91% din totalul „pieţei second-hand” din Cluj-Napoca.Înainte de criză, cel mai favorabil loc pentru o achiziţie prin Prima Casă era Iaşiul, care avea o pondere de 94% a unităţilor cu preţ sub nivelul maxim garantat de stat. În prezent, prima poziţie a fost preluată de Braşov, cu 98%, urmat de „capitala Moldovei”, Constanţa şi Timişoara, cu 96%.

Se pot cumpăra chiar şi trei camere

O altă transformare benefică pentru cumpărători constă în posibilitatea de a achiziţiona chiar şi un apartament vechi cu trei camere cu ajutorul unui credit garantat de către stat.În iunie 2009, doar 17% din ofertele de vânzare pe acest segment se încadrau în pragul de 60.000 de euro în Cluj-Napoca, în timp ce acum, 34% dintre ele au devenit accesibile prin Prima Casă. De creşteri şi mai spectaculoase s-au bucurat celelalte mari oraşe ale ţării. Astfel, Bubureşti-ul a înregistrat o majorare a ofertei eligibile de la 3% în 2009, la 16% în 2012, Constanaţa de la 16% la 51%, de la 17%, la 62% în Braşov şi de la 27% la 81% în Timişoara.

Oferte inclusiv pe segmentul rezidenţial nou

După cei aproape trei ani de existenţă a programului Prima Casă, de remarcat este lărgirea ofertei de locuinţe noi pe acest segment. În Bucureşti, spre exemplu, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vânzare la un preţ de maximum 60.000 de euro era foarte redus.Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 6% din anunţurile de vânzare pe segmentul de două camere corespundeau bugetului impus de către stat. Oferta de locuinţe cu trei camere era încă şi mai restrânsă, deţinând o cotă de doar 2% din total.Între timp însă, ponderea locuinţelor noi cu un preţ maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de două camere, în vreme ce, pe segmentul de trei camere, creşterea a fost una mult mai mică, situându-se în prezent la doar 3% din total. În celelalte mari oraşe ale ţării, oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de programul guvernamental a fost şi continuă să fie mult mai generoasă comparativ cu Bucureştiul.În urmă cu trei ani, pe acest buget se pliau 38% dintre apartamentele cu două camere din ansamblurile rezidenţiale din Braşov, 46% dintre cele din Constanţa, 58% din oferta pe Iaşi, 62% din cea pe Timişoara şi 71% din cea din Cluj-Napoca. Astăzi, ponderea locuinţelor de Prima Casă a crescut considerabil: 73% în Braşov, 85% în Constanţa, 79% în Iaşi, 64% în Timişoara şi 82% în Cluj-Napoca.