monitorulcj.ro Menu
Economie

Scăderea preţului laptelui taie avântul cooperativei agricole „Someş-Arieş”

Mai au cooperativele agricole vreo șansă în economia de astăzi? Vezi ce spun cei implicați.

Cooperativa agricolă „Someş-Arieş” din apropiere de Gherla a împlinit în 2012 un an de la înfiinţare şi prin efortul membrilor săi începe să se dezvolte, dar în prezent veniturile unităţii de producţie sunt afectate de scăderea neaşteptată a preţului laptelui.

Administratorul Cooperativei, Mircea Ciurea, a declarat, duminică, la Târgul Agraria, pentru Agerpres, că, în prezent, unitatea are în componenţa sa 29 de ferme, iar în această lună au fost primite alte cinci cereri de aderare. Pentru a deveni membri ai Cooperativei, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii legate de calitatea laptelui, celulele somatice, procentul de grăsime şi proteine. Ei trebuie să aibă capacităţi de stocare frigorifică a laptelui. Pe de altă parte, solicitanţii intră în asociaţie şi cu o sumă de bani, respectiv 7.500 de lei, ce reprezintă contribuţia financiară a fiecărui membru cooperator pentru fondul de investiţii.

5.000 de hectare și 15.000 de litri de lapte zilnic

Cooperativa are peste 4.000 de vaci şi o suprafaţă de teren pentru furaje de 5.000 de hectare. Zilnic sunt livrate la procesatori 15.000 de litri de lapte.

„Producţia zilnică de lapte ne-a permis să negociem altfel cu procesatorul şi să obţinem, până acum, un preţ acceptabil pentru laptele pe care îl livrăm. Când vom avea mai mulţi bani vom decide în ce îi vom investi - o fabrică de procesare a laptelui, utilaje, mijloace frigorifice de transport, etc. Un avantaj este că noi cumpărăm toate materialele necesare centralizat pe cooperativă şi obţinem astfel o reducere de preţ importantă la achiziţia de seminţe, îngrăşăminte şi chiar de furaje”, a spus Mircea Ciurea.

Nu se mai găsesc vaci

O văcuţă costă 1.600 de lei, preţul este acceptabil, dar din păcate nu se prea găsesc exemplare pentru achiziţie, a mai spus Ciurea.

„Noi vrem să creştem efectivele de animale ale cooperativei. Dorim să începem activitatea de control a performanţelor, astfel încât să putem elibera certificate de origine pentru animalele din cooperativa noastră. În urma testării valorii genetice a animalelor prin aceste certificate de origine va creşte şi valoarea unei vaci, spre 1.800 de euro”, a afirmat Mircea Ciurea, adăugând că pentru reproducţia animalelor este folosită numai genetica de vârf.

„România nu merge deloc bine”

„Nu ştiu cât de repede vom reuşi noi să ducem la înfăptuire obiectivele noastre cu Cooperativa, pentru că România nu merge deloc bine din punct de vedere economic. Am reuşit să adunăm ceva bani, timp de un an, dar acum a venit această neaşteptată cădere a preţului laptelui, noua criză a laptelui, care ne dezechilibrează profund”, a spus Dan Ţandea.

El a subliniat că, până când cooperativa nu va avea propria fabrică de procesare a laptelui, nu poate avea propriul magazin de prezentare a produselor. Fondurile europene nerambursabile se pot accesa în timp. În prezent, cooperativa constituie un fond financiar mutal pentru dezvoltare.

Cooperativă unicat în România

Referindu-se la faptul că unitatea agricolă „Someş-Arieş” este singura cooperativă cu acest profil din România, Dan Ţandea, a arătat că şi el şi toţi membrii cooperativei ar fi încântaţi să fie cât mai multe astfel de asociaţii de profil, pentru că, dacă oamenii se organizează, este dovada unei evoluţii a mentalităţii crescătorilor de animale şi nicidecum o concurenţă.

„Dar oamenii sunt greu de convins că acela care este membru al cooperativei este şi proprietarul ei. Cei ce întreabă «Ce îmi dă cooperativa?», trebuie să pună probleme invers. Ei trebuie să dea cooperativei pentru a le merge cu mult mai bine la un moment dat”, a spus Dan Ţandea.